– Stort potensial for sløsing

Russen bør tenke på hvordan de prioriterer pengene sine i russetiden, ifølge forbrukerøkonom.

Russen bør tenke på hvordan de prioriterer pengene sine i russetiden, ifølge forbrukerøkonom. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Pengene i russetiden bør brukes på gode minner, mener forbrukerøkonom.

DEL

Årets russ skal bruke 20.000 kroner i snitt. 10.000 kroner går til russebuss eller bil, 4.000 kroner til klær og russekort og 6.000 kroner til mat, drikke og russetreff. I underkant av én av fem russ har et budsjett, viser en ny undersøkelse.

– De som gleder seg «i stor grad», kommer til å bruke nesten 3,5 ganger så mye penger som de som gleder seg «i middels grad». Det kan bety at de som har lite med penger kanskje føler på at de ikke får vært med på all moroa, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Full av fristelser

Sandmæl anbefaler å tenke på hvordan du prioriterer pengene dine. Hva er viktig for deg? Er det klærne, transportmiddel eller russetreffene?

– Russetiden er full av fristelser, og potensialet for sløsing er stort. Bruk derfor penger på det som vil gi deg de gode minnene, anbefaler hun.

– Jeg kan samtidig forstå at noen kan føle seg utenfor hvis de ikke har råd til å være med på russebussen som alle vennene er med på, eller ikke får vært med på arrangement. Tenk derfor på hvordan de som ikke har så mye penger kan bli inkludert i feiringen, føyer hun til.

Få har budsjett

I underkant av én av fem russ sier de har satt opp et budsjett for seg selv og bilen.

– Uten et budsjett kan du fort bruke langt mer penger enn du har råd til. Særlig på russebussen. For at alle stemmer skal bli hørt, og utgiftene ikke skal løpe løpsk, er det helt nødvendig med et budsjett, sier Sandmæl.

Russetiden er en god læringsprosess for alle unge som står på terskelen til voksenlivet, mener DNBs forbrukerøkonom.

– På den ene siden må de jobbe for å finansiere russetiden. For det andre må de samarbeide med venner om å planlegge, lage budsjett, finne sponsorer og gjøre dugnadsjobber, understreker Sandmæl.

En tid etterpå

Fire av fem i alderen 18-29 år sier at de ikke angrer på pengebruken da de var russ.

– Samtidig er det viktig å tenke på at det kommer en tid etter russetiden som det er viktig å sette av penger til. Det kan være til utdannelse, førerkortet og den dagen du vil flytte for deg selv, sier Silje Sandmæl. (ANB)

Artikkeltags