Vi blir stadig grønnere

Kildesorteringen har gjort nordmenn mer miljøbevisste, viser en ny undersøkelse.

Kildesorteringen har gjort nordmenn mer miljøbevisste, viser en ny undersøkelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kildesorteringen har gjort folk mer miljøbevisste.

DEL

Har du først fått én god miljøvane, er sjansen stor for at du også fatter grønnere valg på andre områder.

– Mange små grønne handlinger kan samlet gi store samfunnsgevinster, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt.

3 av 5 nordmenn oppgir at de har blitt mer miljøbevisste etter at de begynte å kildesortere avfallet sitt, ifølge en undersøkelse YouGov har gjennomført for Grønt Punkt Norge.

– Dette kan tyde på at kildesortering har hatt positiv effekt på miljøbevisstheten til mange av oss. Dersom 60 prosent lar miljøhensyn være en faktor i for eksempel sitt daglige forbruksmønster eller valg av transportmiddel, så snakker vi om en temmelig stor potensiell klimagevinst, påpeker Jaana Røine.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, mener undersøkelsen viser at offentlige miljøtiltak rettet mot husholdningene virker – og at det er mer å gå på for myndighetene.

– Folk flest lar seg styre av tydelige politiske grep, enten det dreier seg om å velge kollektivt foran bil, tog foran fly, eller for den saks skyld kildesortering foran forbrenning av avfall. Vi må få folk med på nye og bedre miljøvaner, og da er kildesortering et godt startpunkt for mange, uttaler Hermstad.

I undersøkelsen sier 58 prosent seg enig i påstanden «Etter at jeg begynte å kildesortere avfallet mitt, har jeg også blitt mer miljøbevisst på andre områder». 30 prosent erklærer seg uenig i påstanden, mens 11 prosent er usikre. 

– Det er ikke utenkelig at det blant disse siste 30 prosentene skjuler seg en del personer som var over snittet opptatt av miljø også før de begynte å kildesortere avfallet sitt, sier Jaana Røine. 

Hun håper så mange som mulig tar med seg sine gode miljøvaner også inn i sommerferien. (ANB)

Artikkeltags