Vi skylder stadig mer penger

Krisen i oljesektoren gjør at stadig flere sliter med å betale gjelden.

Krisen i oljesektoren gjør at stadig flere sliter med å betale gjelden. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Krisen i oljesektoren slår til for fullt.

DEL

Betalingsmoralen i Norge er i fritt fall, og antallet betalingsanmerkninger stiger kraftig. I 49 av landets kommuner var veksten på 20 prosent eller mer det siste året.

Nye tall viser at krisen i oljesektoren nå rammer privathusholdningene mer eller mindre landet rundt.

På landsbasis har antallet betalingsanmerkninger økt med 7,6 prosent det siste året. Samtidig er det 160 kommuner hvor økningen har vært på ti prosent eller mer, og i 49 av disse kommunene har økningen altså vært på mer enn 20 prosent.

– Veksten i antall betalingsanmerkninger er høyere enn veksten i antall personer med betalingsanmerkning, og dette forteller oss at det er de som allerede har problemer som nå merker krisen på kroppen. Det sier kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i inkassoselskapet Lindorff.

Han forteller at utslagene er størst i Akershus, Rogaland og Agder-fylkene.

– Der er store forskjeller kommunene imellom, men vi ser at nesten alle fylkene har en økning i antall betalingsanmerkninger. Det er kun Buskerud som kan vise til en positiv tendens både når det gjelder antallet betalingsanmerkninger og antallet svartelistede, uttaler Eikemo.

Alt i alt var det 225.858 personer som var registrert med en eller flere betalingsanmerkninger ved utgangen av tredje kvartal 2015. Disse hadde til sammen 37,8 milliarder kroner i anmerket gjeld, noe som gir et gjennomsnitt på 167.356 kroner.

Det er de som allerede har problemer som nå merker krisen på kroppen.

Stig Inge Eikemo, inkassoselskapet Lindorff

(ANB)

Artikkeltags