Nekter fagorganisering

Pressetalsmann ved USAs ambassade, Tim Moore, sier at siden det ikke er noe formål med å være fagorganisert, et det heller ingen av de ansatte som er det.

Pressetalsmann ved USAs ambassade, Tim Moore, sier at siden det ikke er noe formål med å være fagorganisert, et det heller ingen av de ansatte som er det. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den amerikanske ambassaden nekter å anerkjenne eller forhandle med fagforeninger. Useriøst, mener Norsk Tjenestemannslag.

DEL

USAs ambassade blokkerer dermed muligheten 150 ansatte har til å fagorganisere seg, skriver Klassekampen.

– De norske ansatte ved den amerikanske ambassaden i Oslo kan gjerne melde seg inn i en fagforening, men vi vil verken anerkjenne eller forhandle med denne fagforeningen, sier pressetalsmann Tim Moore ved ambassaden.

Han forteller at siden det ikke er noe formål med å være fagorganisert, et det heller ingen av de ansatte som er det.

Grunnen til at USAs ambassade kan nekte ansatte å fagorganisere seg, er ambassadens rett til å dekke seg bak sin diplomatiske immunitet. Ambassaden befinner seg i en juridisk gråsone, sier Moore.

– Ambassaden er ikke egentlig Norge, og ikke egentlig USA, men noe midt imellom.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) som organiserer blant annet ambassadeansatte, reagerer sterkt og sammenligner praksisen med de mest useriøse aktørene i norsk arbeidsliv.

– Det er veldig trist at et så moderne og velutviklet land ikke anerkjenner posisjonen som fagforeninger har, sier NTLs 1. nestleder Anita Solhaug til avisa.

– Jeg ser ingen prinsipiell forskjell på Bobbos Storkiosk og USAs ambassade i spørsmålet om retten til å organisere seg, selv om det kan være lovmessige utfordringer knyttet til ambassaden, sier hun og refererer til kiosken i Tromsø som i vår nektet sine ansatte tariffavtale. (ANB–NTB)

Artikkeltags