NHO: Dårligere tider

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den økonomiske krisen i Europa vil for alvor treffe norsk økonomi neste år. Eksportbedriftene tror at både salg, priser og driftsresultater vil gå ned neste år.

DEL

Det kan bli vanskelige tider for viktige norske eksportnæringer det neste året. I sine forventninger til 2013 nedjusterer de eksporttunge NHO-bedriftene kraftig sine forventninger, viser Næringslivets økonomibarometer for tredje kvartal.

– Det går greit for Norge på kort sikt. Men om noen år kan vi få en svakere utvikling og vi risikerer at fastlandsøkonomien forvitrer, sier direktør for næringspolitikk i NHO, Petter H. Brubakk.

Les også: Handelsoverskuddet økte

Det betyr at resesjonen i de europeiske landene for alvor kan treffe norsk økonomi, og det er eksporten av såkalte tradisjonelle varer som er mest utsatt. Allerede i år merker eksportørene av varegrupper som metaller, kjemiske produkter og fisk og sjømat et fall.

Mer enn 60 prosent av norsk eksport av tradisjonelle varer går til EU-landene.

– Eksportsektoren sliter tungt, og det vil de også gjøre neste år. Todelingen i norsk næringsliv mellom de oljebaserte virksomhetene som går bra, og annen virksomhet, blir bare sterkere og sterkere, sier avdelingssjef i NHO, Dag Aarnes.

Les også: Reddes av eksporten

Investeringsnivået i fastlandsindustrien har ikke vært lavere siden 1970-tallet. Investeringene i bransjene industri og bergverk ligger i andre kvartal i år på bare 60 prosent av det som det ble investert før finanskrisen kom i 2008. Det mener Aarnes er bekymringsfullt.

– Det har selvfølgelig noe å gjøre med den internasjonale situasjonen, men vi tror også at under disse tallene så ligger det en temmelig rask utflagging og utarming av norsk fastlandsindustri. Det er altså ikke bare konjunkturelt, sier han.

NHO-direktør Petter H. Brubakk mener det lave investeringsnivået er en kraftig varsellampe.

– Vi kan få dramatiske omstruktureringer som effekt av dette, sier han.

Les også: Selger mer pels

Og han kommer med flere oppfordringer til finansministeren, som om vel en måned legger fram sitt statsbudsjettforslag for neste år. En mer kreativ utforming av skattesystemet er NHOs ønske nummer en.

– Vi mener at det land som kanskje har størst statsfinansielt handlingsrom i verden, bør tenke mer kreativt på å bruke skatt for å øke investeringsnivået. Det kan gå på avskrivning, alminnelig skattesats, forutsetning for forskning og selvfølgelig formuesskatt, sier Brubakk. (ANB-NTB)

Artikkeltags