– Får du utslett, oppsøk lege

Helsesekretær Hilde Børmo (t.v.) og seksjonsoverlege ved hudpoliklinikken ved Haukelands universitetssykehus, Turid Thune, ser flere og flere tilfeller av MI-allergi.

Helsesekretær Hilde Børmo (t.v.) og seksjonsoverlege ved hudpoliklinikken ved Haukelands universitetssykehus, Turid Thune, ser flere og flere tilfeller av MI-allergi. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ny type allergi brer om seg.

DEL

[Bergensavisen]  Forbrukere har de siste årene blitt oppfordret til å unngå produkter med konserveringsmiddelet parabener i. Nå viser det seg at stoffet som ofte brukes som erstatning, MI/MCI (se faktaboks), forårsaker alvorlige allergier.

Birgitte Viksund (30) er en av dem som har utviklet allergi mot MI.

I januar fikk hun limt på falske øyevipper. Kort tid etter hovnet hun kraftig opp i ansiktet og fikk rødt, kløende utslett.

– Jeg tok dem av, og dro på legevakten. Etter noen dager ble jeg dårlig igjen, men denne gangen var det mye verre, forteller hun til BA.

I  perioden da Viksund ble syk, pusset kjæresten opp leiligheten sin. Viksund oppholdt seg derfor mye i rom med nymalte vegger.

Etter flere runder på legevakten uten at de kunne hjelpe henne, ble hun sendt til Haukeland sykehus.

– Da legen der så på meg, skjønte hun med en gang at det var allergi mot MI, sier Viksund.

MI er et konserveringsmiddel som brukes mye i  blant annet maling, lim, kosmetikk, industriprodukter og rengjøringsmidler (se faktaboks).

Legen som diagnostiserte Viksund heter Turid Thune og er seksjonsoverlege ved hudpoliklinikken på Haukeland universitetssykehus.

– Viksund var et ille, men veldig typisk eksempel på reaksjoner ved MI-allergi, sier Thune.

Hun forteller at de jevnlig får inn pasienter med MI-allergi.

– Vii ser det ganske ofte nå, og mistenker stadig oftere at det dreier seg om MI-allergi når folk kommer med uavklart utslett i ansiktet, sier Thune.

Overlegen sier at kontaktallergier, som MI-allergi er, utvikler seg over tid.

– Man kan reagere både mot stoffer man smører på huden og luftbårne stoffer. MI kan man reagere på i begge former. Om man kommer ofte i kontakt med stoffet, eller utsettes for sterkere konsentrasjoner av det, kan det bygge seg opp allergi, forklarer hun, og legger til:

– Om noen begynner å få utslett og aldri har vært plaget med utslett før, kan det være grunn til å mistenke at det dreier seg om MI-allergi. Da bør man oppsøke lege for å få testet det ganske raskt for å hindre at det bygger seg opp kraftigere allergi og dermed sterkere reaksjoner, råder Thune.

Hundrevis spør om hjelp

Viksund forteller at hun har fått hundrevis av henvendelser fra ukjente etter at hun la ut bildet av sitt opphovnede ansikt fullt av utslett på Facebook sammen med historien sin.

– Folk forteller at de har opplevd lignende reaksjoner som meg eller har fått diagnosen, og spør meg om hvilke produkter de kan bruke og hva de bør unngå. Problemet er at det er så mye man må unngå, og så vanskelig å finne informasjon om hvilke produkter som inneholder MI, sier Viksund.

Nettopp det enorme behovet for informasjon, sammen med et ønske om å få produsentene til å merke produktene sine bedre, eller aller helst slutte å bruke MI, er grunnen til at hun står frem med opplevelsen sin.

–  Da jeg fikk diagnosen på Haukeland, ble jeg helt sjokkkert da jeg fikk utdelt et A4-ark med alt som inneholder stoffet. Legene sa at jeg må sjekke at jeg ikke får det i meg eller på meg. Det er nærmest helt umulig å følge med på dette, sier Viksund.

Ny hverdag

Viksund er i leiligheten til kjæresten når BA snakker med henne. Det er nesten seks måneder siden den ble malt, men ennå reagerer hun på dampen fra malingen.

– Hverdagen min påvirkes mye av dette. Jeg kan ikke lenger besøke venner som har pusset opp nylig, for eksempel, sier Viksund.

Hun har vært i kontakt med produsenter som Jotun og Lilleborg for å  få svar på hvilke produkter som inneholder MI, uten å få skikkelige svar, sier hun.

– Nå har jeg byttet ut alle rengjøringsmidler med vann og mikrofiberklut, og bruker bare grønnsåpe på flaske der det trengs såpe, forteller hun.

Høyere konsentrasjon

Stoffet MI/MCI, Methylisothiazolinone, har i mange tilfeller erstattet konserveringsmiddelet parabener. Parabener har fått et dårlig rykte fordi det mistenkes at det har hormonhermende egenskap.

Ifølge Folkehelseinstituttet ble det i perioden 2005-2008 påvist allergi mot MI/MCI hos to prosent av norske pasienter som ble allergitestet.

Til sammenligning forekommer allergiske reaksjoner på parabener sjelden, ifølge Folkehelseinsituttet.

– Det som gjør at flere nå reagerer på MI/MCI er at mange produsenter har økt konsentrasjonen helt enormt av MI fordi parabener nærmest ble svartelistet, sier Thune.

Forbudt i kremer

Myndighetene i Europa er klar over utfordringene med allgerier som følge av MI/MCI, og EU vedtok i september i fjor et forbud mot bruk av MI/MCI i produkter som skal bli værende på huden. Norge har sluttet seg til forbudet.

I rpodukter som vaskes av huden tillates bruken i samme konsentrasjon som før.

Industrien har fått inntil  16. juli i år i år til å tilpasse sine nye produkter til kravene. Det gis i tillegg overgangstid frem til 16. april 2016 for produkter som allerede er i bruk.

For Birgitte Viksund hjelper forbudet mot MI i produkter på huden ikke så mye.

– Heldigvis er jeg ganske bra nå, men allergien må jeg leve med resten av livet. Jeg vet ikke hvor mye som skal til før jeg reagerer, men innser at det er komplett umulig å holde seg helt vekk fra det slik det er nå. Det er kjempeviktig at det tilrettelegges for at det kan unngås, sier hun, og legger til:

– Jeg har virkelig lyst til å sette produsenten til ansvar for å få en enklere hverdag for meg.

Jotun: – Merker all maling

Den norske malingsprodusenten Jotun har besluttet å merke alle produkter som inneholder MI, selv om konsentrasjonen er under det nye merkingskravet som innføres i juli i år.

– Vi har jobbet med dette problemt i flere år, og allerede for 6-7 år siden utviklet vi Sense-serien for allergikere. Den er fri for blant annet MI, sier pressetalsmann Sverre M. Knudsen i Jotun til BA.

– Hvorfor lager dere ikke all maling uten MI?

– Det er ulike tekniske årsaker til det. MI som konserveringsmiddel er viktig for å hindre bakterie- og soppvekst i vannbasert maling, og dessverre ett av få produkter som er godkjent av EU, sier Knudsen.

– De fleste tåler det

Hudlege Turid Thune understreker at de fleste tåler MI/MCI helt fint.

–  Folk bør ikke bekymre seg for dette uten grunn, men være obs på nytt utslett, påpeker hun.

Selv har ikke legen begynt å unngå produkter med MI i.

– Det er i så mye, og så lenge jeg tåler det, tenker jeg ikke på å unngå det. Det er så mye vi bruker man kan bli allergisk mot uansett, sier Thune. (ANB)

Artikkeltags