Vi nærmer oss 100.000 ledige

Det er særlig i oljebransjen at ledigheten er stigende.

Det er særlig i oljebransjen at ledigheten er stigende. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er oljebransjen som blør mest.

DEL

Nye tall fra Nav viser en liten økning på 200 helt arbeidsledige i mai og 2.500 flere enn for ett år siden.

Ved utgangen av mai var 75.000 personer registrert som helt ledige hos Nav, noe som gir en ledighetsprosent på 2,7. I tillegg er 13.600 arbeidssøkende på tiltak. Det gir en bruttoledighet på 3,2 prosent.

Ledigheten øker mest på Sørvestlandet og særlig i Rogaland, der antall ledige har økt med 49 prosent siden mai i fjor.

-  Den reduserte aktiviteten i oljebransjen gir tydelig økning i ledigheten i fylker hvor oljebransjen sysselsetter mange, og for yrkesgrupper som ingeniører og industriarbeidere. Dette blir likevel motvirket av at ledigheten faller i andre deler av landet, slik at ledigheten for landet samlet kun har økt svakt de siste månedene, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland.

Blant ingeniører og ansatte innen IKT-fag har antall ledige steget med 61 prosent det siste året til 5.400 personer. Blant ingeniører og sivilingeniører har ledigheten økt med 143 prosent siden mai i fjor.

- Jeg har forståelse for at det oppleves som brutalt å miste jobben. Vi har likevel gode velferdsordninger for dem som blir arbeidsledige, som de får i påvente av ny jobb. For dem som er blitt arbeidsledige er det ett viktig mål; komme over i ny jobb, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

LO sier seg lettet over at ledigheten ikke steg mer i mai, men mener regjeringen er på feil spor og satser for lite på tiltak, kompetanse og kommuneøkonomi.

- En sterkere kommuneøkonomi ville hatt stor positiv betydning for sysselsettingen. Det er tiltaksinnsats og kommuneøkonomi som må prioriteres for å holde hjulene i gang både på kort og lang sikt, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen.

Ledigheten har falt mest i Hedmark, Oppland og Østfold. Men Østfold har likevel landets høyeste registrerte arbeidsledighet med 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Oslo, Telemark og Aust-Agder ligger like bak med en ledighetsprosent på 3,3. (ANB-NTB)

Artikkeltags