Oljestreiken fortsetter

Partene i oljestreiken klare for å finne en løsning.

Partene i oljestreiken klare for å finne en løsning. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Oljestreiken fortsetter på grunn av uenighet om pensjonsspørsmålet.

DEL

Ingen av partene var onsdag villige til å fire på egne krav eller godta motpartens forslag.

Begge parter er skuffet over utfallet av onsdagens møte hos Riksmekleren.

- Forhandlingsviljen til OLF var mikroskopisk. Vi synes det var overraskende lite vilje til å finne løsninger, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst i SAFE til NTB.

Ingen enighet

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi understreker at det fremdeles er stor vilje til å fortsette streiken, og at de ikke utelukker opptrapping.

Forbundslederne foreslo å ta av fondet Oljearbeidernes Sosiale Ordninger (OSO) for å betale for tariffestet pensjon utover reglene for avtalefestet pensjon (AFP).

- Det er absolutt mulig å ta av disse midlene, uten at det vil koste arbeidsgiverne ett øre. Fremdeles ser vi ingen villighet fra OLFs side, sier Sande.

Forbundslederne mener Oljeindustriens Landsforening (OLF) ikke vil godta et slikt forslag på grunn av frykt for at de ansatte ikke vil bli stående i jobb fram til fylte 67 år. Hilde-Marit Rysst fra SAFE mener slike ordninger finnes i flere andre industrier i Norge.

- Vi har gått så langt at vi har tatt vekk alle krav om at arbeidsgiveren må betale utgiftene, og det er ikke ulovlig å gjøre det på den måten vi foreslår, sier Rysst.

Avviser forslag

Administrerende direktør Gro Brækken i Oljeindustriens Landsforening (OLF) avviser forslaget.

- Vi er tilbake på startstreken. Dette forslaget er et prinsipielt brudd på den nye pensjonsreformen og et brudd med OLFs praksis. Disse arbeidstakerne er allerede pensjonsvinnere i Norge på grunn av den høye lønnen, og det vil være både galt og urettferdig overfor alle andre arbeidstakere med en slik ordning, sier hun.

OLF foreslo en rekke seniorpolitiske tiltak som de mener vil bidra til å bedre situasjonen til oljearbeiderne mellom 62 og 67 år uten å tariffeste pensjon utover AFP.

Brækken betegner situasjonen som alvorlig.

- Det ser vanskelig ut. Denne streiken har allerede vart i elleve dager og koster oss 200 millioner kroner daglig. Dette er både et tap for samfunnet og for oljeselskapene, sier Brækken.

Veien videre

Streiken omfatter til sammen 700 medlemmer av de tre fagforbundene SAFE, Industri Energi og Lederne. Streiken rammer for tiden 15 prosent av norsk olje- og gassproduksjon fordi Statoil svarte på streikeuttaket med å stenge produksjonen på en rekke andre installasjoner som følge av streiken.

De tre fagforbundene skal møtes fredag denne uken for å diskutere veien videre. De anser ikke sannsynligheten for statlig inngripen som spesielt stor.

- Det dreier seg ikke om liv og helse eller vitale samfunnsinteresser, så foreløpig tror vi ikke at det vil ende i tvungen lønnsnemnd, sier SAFEs Hilde-Marit Rysst.

- Hvis det ikke skjer, har vi ressurser til å holde på så lenge vi vil, avslutter hun. (ANB-NTB)

Artikkeltags