Ingen Trump-effekt i kraftmarkedet

Markedene holder pusten og venter på hva politikken til Donald Trump vil bety i praksis, sier kraftekspert.

Markedene holder pusten og venter på hva politikken til Donald Trump vil bety i praksis, sier kraftekspert. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Verden holder pusten, og venter på hva politikken vil bety i praksis.

DEL

Direktør for kraftforvaltning Andreas Myhre hos LOS Energy er overrasket over at Donald Trumps seier i det amerikanske presidentvalget ikke påvirket kraftprisene.

–­ Nå holder markedene pusten og venter på hva politikken hans betyr i praksis, sier Myhre.

– Som de fleste andre ble jeg overrasket over at han vant, og jeg er veldig forundret over at seieren ikke fikk noen umiddelbar effekt på kraftprisene. Markedet liker ikke usikkerhet, og Trump er helt klart en uforutsigbar kandidat som står for en uklar politikk, hevder Myhre og legger til:

– Det er nå stor usikkerhet rundt hvordan USAs handel med Kina og verden for øvrig skal være. I tillegg åpner han for å skrote klima-avtalen.

Ingen brexit-effekt

Til sammenlikning hadde brexit en mye større påvirkning på kraftprisene. Da britene stemte seg ut av EU i sommer, falt kraftprisene med 4-5 prosent. Nyheten slo ut på alle råvareprisene.

Kraftekspert Andreas Myhre i LOS Energy.

Kraftekspert Andreas Myhre i LOS Energy. Foto:

– Brexit slo trolig hardere ut på kraftprisene enn Trump-sjokket, fordi det plutselig oppstod fundamental usikkerhet rundt hele EU-systemet, kommenterer Andreas Myhre.

Sjokkerte europeere

Myhre mener at Clinton-tapet trolig er et større sjokk for europeere flest enn det er for næringslivet.

– Verden må lære Trump å kjenne. Markedene venter nå spent på å finne ut hvilke utspill som bare har vært valgkampretorikk, og hva han faktisk har tenkt å gjennomføre, uttaler Myhre. Han mener at Trumps tale ser ut til å ha beroliget markedene.

– Men valgresultatet kan definitivt hemme den grønne bølgen. Trumps klimapolitikk er helt i det blå. Vi frykter at det nå blir mer av de gamle energikildene og mindre av de nye, rene kildene som verden trenger for å levere nok energi til alle på en bærekraftig måte, siier Andreas Myhre. (ANB)

Det er nå stor usikkerhet rundt hvordan USAs handel med Kina og verden for øvrig skal være.

Andreas Myhre, kraftekspert

Artikkeltags