Mener 77 kommuner er nok

Våre utredninger viser at den beste løsningen er at vi ender med 77 kommuner, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund.

Våre utredninger viser at den beste løsningen er at vi ender med 77 kommuner, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er den beste løsningen for landet, mener NHO.

DEL

 Norge bør ha 77 kommuner. Det er den beste løsningen for landet, konkluderer Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i en utredning.

- Våre utredninger viser at den beste løsningen er at vi ender med 77 kommuner, sier NHO-leder Kristin Skogen Lund til VG.

I dag har Norge 428 kommuner. Tre av dem har bestemt seg for å slå seg sammen. Skogen Lund innser at det dermed kan virke urealistisk å foreslå så store kutt at man sitter igjen med 77 kommuner, men hun viser til at man har klart å kutte før også. På 1960-tallet ble antall kommuner redusert med 290.

På spørsmål om hvorfor NHO mener at akkurat 77 er det ideelle tallet, svarer NHO-sjefen slik:

- Vi har satt i gang alle våre regionkontorer, analysert befolkningsutviklingen og vurdert pendlingstall for å se hvilke innbyggere som tilhører samme arbeidsregion. Ett bo- og arbeidsmarked danner grunnlaget for kommunen, sier hun, og slår fast at man da i realiteten ender opp med et norgeskart bestående av regionkommuner.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sier til NTB at det er virkelighetsfjernt fra NHO å hevde at 77 kommuner vil gi bedre tjenester for folk rundt i hele landet.

- Det vil bli enorme avstander i disse såkalte regionkommunene, og forslaget er helt frikoblet fra fakta om hvordan kommunene løser sine oppgaver i dag, sier Vedum.

Han sier NHO har en blind tro på at ting blir bedre bare det blir sentralisert.

(ANB-NTB)

Artikkeltags