– Skattekutt blir feil!

LO-økonom Stein Reegård mener skattekutt blir feil medisin.

LO-økonom Stein Reegård mener skattekutt blir feil medisin. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

LO mener den svake krona har større betydning for industrien.

DEL

– Å senke skattene er et sløvt virkemiddel, sier sjeføkonom i LO, Stein Reegård til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Spekulasjonene går på at selskapsskatten senkes med to prosentpoeng, til 25 prosent i årets statsbudsjett.

Reegård mener selskapsskatten er et viktig forbedringspunkt kombinert med andre virkemidler. Men samtidig ser han også viktigheten av å ha noe å gå på til senere.

Scheel-utvalget

I 2013 satte Stoltenberg-regjeringen selskapsskatten ned fra 28 til 27 prosent. Samtidig ble det såkalte Scheel-utvalget oppnevnt. Utvalget konkluderte med at selskapsskatten burde senkes til 20 prosent.

Også LO har ment at det er viktigere å senke selskapsskatten enn formuesskatten. Men Stein Reegård hevder nå at den svake kronekursen gjør det mindre viktig å senke selskapsskatten.

– Kronekursen har større betydning for konkurranseutsatt industri enn noen form for skattelette, hevder han.

– Reduserte skatter og økt bruk av oljepenger vil føre til økt rente. Jeg sier ikke at skattene bør økes, men at de bør holdes på dagens nivå, presiserer han.

I fjor brukte regjeringen 18 milliarder oljekroner i statsbudsjettet. LO-økonomen vil ikke tallfeste noe beløp, men viser til at prognosemakere ser ut til å forutsette mellom 15 og 25 milliarder i høst. Av disse er 15 mest fornuftig, mener Reegård.

Aps finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, forstår godt LOs bekymring for store generelle skattekutt som kan påvirke rente og kronekurs.

– Ikke store skattekutt

– Vi har sett i andre land at det virker dårlig for å motvirke nedgangstider. Det er viktig at vi ikke setter kronekursen i spill. Aps utgangspunkt for en skattereform, er ikke at dette skal være en reform for store kutt. Vi ønsker en fornuftig omlegging av skattesystemet som vil gjøre det mer lønnsomt å investere i arbeidsplasser i Norge, og som kan stå seg over tid, uavhengig av konjunkturer.

– Sist vi hadde en bred skattereform i Norge skrev vi 1992. Det systemet har stått seg veldig godt gjennom både gode og dårlige tider. Det må være målet, også for en ny reform, sier Marianne Marthinsen. (ANB)

Artikkeltags