Sp slår brann-alarm

Marit Arnstad mener brannen i Lærdal kunne fått langt større konsekvenser hvis ikke lokal ledelse hadde handlet resolutt.

Marit Arnstad mener brannen i Lærdal kunne fått langt større konsekvenser hvis ikke lokal ledelse hadde handlet resolutt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Marit Arnstad (Sp) frykter landets brannvesen er neste offer for sentralisering.

DEL

– Vi ser landet fra Oslo og går glipp av viktig lokalkunnskap. Beredskapen organiseres i hjel. Neste etat ut er brannvesenet, sier Senterpartiets parlamentariske leder til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Onsdag ble politireformen banket gjennom i Stortinget. Arnstad er livredd for at sentraliseringen kan få ytterligere konsekvenser for beredskapen om brannvesenet følger etter.

– Det er varslet at alle sjefene skal sentraliseres. Det skjer fordi direktoratet (Direktoratet for sikkerhet og beredskap) ikke har tillit til at lokale sjefer kan ta viktige avgjørelser på vegne av brannvesenet, hevder Arnstad.

Sp-toppen mener brannvesenet utgjør den virkelige beredskapen i distriktene. Det viste blant annet erfaringene etter brannene i Lærdal og Flatanger, som kunne fått langt større konsekvenser om ikke avgjørelsene ble tatt lokalt.

– Man ventet ikke på den sentrale ledelsen. Det ville vært for sent, påpeker Arnstad.

- Politireformen er ren og skjær sentralisering, Det verste er ikke det som blir sagt, men det som ikke blir sagt. Politianalysen har foregått i det åpne, men også litt i det skjulte. Reformen sier ingenting om brann. Politikerne sier ingenting om brann. Men direktoratet har en oppskrift klar for sentralisering. Jeg frykter den blir gjennomført uten politisk behandling, sier Arnstad.

Stortingsdebatten om politireformen ble spesielt nok en duell mellom to tidligere regjeringskolleger, Arnstad og Hadia Tajik. Senterpartiet stemte nei, mens Arbeiderpartiet var med på et forlik.

Tajik presiserer at reformen har fått et fotavtrykk som nettopp sikrer lokal innflytelse.

– Vi har gått fra politidirektoratets blankofullmakt til å gi direktoratet plikter om å gi kommunene medeierskap til sluttresultatet for folket. Kommunene har klagerett. Er de uenige, har vi sikret dem medhold hvis de ikke blir skikkelig involvert. Samtidig gir vi justisministeren mindre mulighet til å overstyre lokal enighet, sier Tajik. (ANB)

Artikkeltags