Rec henter 1,3 mrd

Solenergiselskapet Rec gjennomfører en rettet emisjon på 1,3 milliarder kroner.

Solenergiselskapet Rec gjennomfører en rettet emisjon på 1,3 milliarder kroner. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tirsdag ettermiddag strandet milliardplanen til solenergiselskapet Rec, men allerede morgenen etter hadde aksjonærene sagt ja til en ny emisjon på 1,3 milliarder kroner.

DEL

– Jeg er fornøyd med at ny kapital og en revidert bankfinansiering nå er på plass, sier konsernsjef Ole Enger i Rec.

I tillegg kommer Rec til å invitere øvrige aksjonærer til å bli med på en tilleggsemisjon med ramme på 375 millioner kroner. Det betyr at Rec har sikret seg nesten 1,7 milliarder kroner i ny kapital, hvis tilleggsemisjonen blir fulltegnet.

– Jeg er selvsagt svært fornøyd med at ny kapital og en revidert bankfinansiering nå er på plass. Dette viser at vi har eiere som har stor nok tro på oss til å hjelpe oss gjennom en vanskelig periode, sier konsernsjef Ole Enger i Rec til NTB.

I planen ligger også banklån på opptil 2 milliarder kroner, med nedbetaling i april 2014. Konsernet håper de ferske milliardene skal være nok til å hjelpe Rec gjennom krisen, som Enger venter vil vare ut neste år.

Orkla med

I løpet av tirsdag kveld og natt til onsdag godtok de største av de eksisterende aksjonærene å bli med på en rettet aksjeutvidelse som bidrar med 1,3 milliarder kroner. Emisjonen erstatter den tidligere refinansieringsplanen, som strandet tirsdag ettermiddag, da obligasjonseierne ikke ville være med på den foreslåtte refinansieringen av gjelden i solenergiselskapet.

– Jeg er takknemlig for at aksjonærene fortsetter å gi oss støtte i dette som er svært krevende tider både for solenergiindustrien og i finansmarkedene, sier han.

En nøkkelfaktor bak emisjonen var at Orkla ble med. Det gjorde ikke det Stein Erik Hagen-eide konsernet ved forrige korsvei, men nå er det med.

Orklas deltakelse i emisjonen innebærer imidlertid at konsernet vanner ut sin andel i Rec fra snaut 40 prosent til drøyt 28 prosent, og den vil bli ytterligere utvannet når tilleggsemisjonen er gjennomført.

Det er naturlig å se Orklas deltakelse i emisjonen i sammenheng med at konsernet ønsker seg ut av solenergi. Elkem er for lengst solgt, og Orkla har en klar ambisjon om på sikt å kvitte seg med sin andel av Rec.

Vil ut av Rec

– Utfallet av emisjonen er et uttrykk for at vi ønsker å redusere vårt engasjement i Rec over tid. Denne transaksjonen reduserer vår andel markant, og vi vil ha omtrent 25 prosent til slutt, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla.

Og mens Orkla-Hagen selger seg ned i Rec, kjøper han seg opp i det samme selskapet gjennom sitt heleide investeringsselskap Canica til en andel på drøyt 4 prosent før tilleggsemisjonen.

Umoe, hvor Jens Ulltveit-Moe er hovedaksjonær, kjøper seg på sin side opp i Rec ved å delta i emisjonen med en større andel en selskapet hadde fra før. Umoe blir Recs nest største aksjonær med 13,2 prosent av selskapet.

– Det er meget gledelig at vi har fått nøkkelaksjonærer som Orkla, Canica og Umoe med. Dette vil forbedre hele finanssituasjonen vår, vi får mindre nettogjeld og det øker selskapet soliditet, noe alle setter stor pris på, sier Enger.

Folketrygdfondet og DNB opprettholder sine eierandeler gjennom emisjonen. (ANB–NTB)

Artikkeltags