«Tjorven» tok norsk doktorgrad

Foran f.v: Maria Johansson,  professor Ingela Josefsson (hovedveileder). Bak f.v: professor Tore Nordenstam (andra opponent), professor Svein Haugsgjerd (ledare av bedømmelseskomiteen), professor Merete Mazzarella, (første opponent) og rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland.

Foran f.v: Maria Johansson, professor Ingela Josefsson (hovedveileder). Bak f.v: professor Tore Nordenstam (andra opponent), professor Svein Haugsgjerd (ledare av bedømmelseskomiteen), professor Merete Mazzarella, (første opponent) og rektor Pål Pedersen ved Universitetet i Nordland. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Som barn spilte hun Tjorven i «Vi på Saltkråkan». Nå har Maria Johansson (56) tatt doktorgrad ved Universitetet i Nordland.

DEL

Familieserien «Vi på Saltkråka» ble første gangen vist på TV i 1964. Den ble en tidløs, nordisk familiesuksess.

– Jeg har fått en mengde fanbrev i årenes løp, også fra norske barn, sier Maria Johansson.

Selv om hun har hatt en lang karriere som skuespiller også som voksen, droppet hun etter hvert skuespillerkarrieren for å forske i skuespillerens praktiske kunnskap.

– Jeg var trøtt av å bli veid og bedømt av andre. Det var på tide å frigjøre seg fra yrket, sier Johansson.

Et doktorgradsstipend ved Teaterhögskolan i Stockholm og Södertörns högskola i 2004, gjorde det mulig for henne å forske på skuespilleren som profesjon, og doktorgraden har hun altså tatt ved Universitetet i Nordland.

– Doktorgradsarbeidet har vært en fordypning i hva som skaper en skuespiller, forteller Johansson.

– Hvordan blir man egentlig skuespiller? Hva er skuespillerens metode? Er våre personlige erfaringer nok? Jeg har forsøkt å sette profesjonen inn i en praktisk-filosofisk sammenheng. Å arbeide med doktorgraden har vært en lang akademisk reise fra intuisjon til refleksjon.

– Har det også vært en personlig reise?

– Ja, men snarere en biografisk, enn en privat reise. Å være skuespiller er et yrke, omtrent som å arbeide i posten. Man kan slutte å være skuespiller, og man kan slutte å arbeide i posten. Det er helt greit. Men man slutter ikke å ta med seg sine erfaringer som menneske inn i noe nytt og annet.

– Er doktorgraden en takk til Tjorven?

Smittende barnlig latter fra Maria Johansson; nå Ph. D:

– Nei, doktoravhandlingen min er en takk til det fantastiske, morsomme og tunge skuespilleryrket. Og Tjorven; hun er ei kjær, lita jente som vil leve i meg til jeg dør.

Som voksen utdannet Maria Johansson seg til profesjonell skuespiller og pedagog og hadde lang rekke roller, regioppdrag og opptredener i svensk film, teater, radio og TV.

Hun spilte blant annet piken i rullestolen i «Den enfoldige morderen» av Hasse Alfredsson og Hjørdis i komedien «Tuppen» av Lasse Hallstrøm på begynnelsen av 1980-tallet.

I 1998 spilte hun i den populære svenske TV-serien «Skjærgårdsdoktoren».

– Jeg tror at jeg er blitt en slags nasjonalinstitusjon i Sverige, sier «Tjorven».

– I likhet med flere av mine svenske skuespillerkolleger i min generasjon er jeg blitt en del av Astrid Lindgren-universet, som ble svært populær med utbredelsen av TV-en fra midten av 1960- tallet. (ANB)

Artikkeltags