Usikre sykepleiere

Hjemmesykepleiere er usikre i møte med innvandrere.

Hjemmesykepleiere er usikre i møte med innvandrere. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hjemmesykepleiere vet ikke hvordan de skal oppføre seg når de krysser dørstokken til en pasient med innvandringsbakgrunn.

DEL

De blir usikre, maskinelle og fordomsfulle, viser ny studie. De lurer på om de kan forstyrre en pasient som ber, om de bør dekke seg til, om de som kvinnelige sykepleiere kan håndhilse på mannlige pasienter, og de er usikre på hvor streng pasienten er med hensyn til kropp og nakenhet.

Dette er spørsmål som hjemmesykepleiere stiller seg selv når de er ute hos pasienter med minoritetsbakgrunn. Studien viser at usikkerheten går ut over arbeidet, skriver Dagsavisen.

– Flere sykepleiere blir utrygge når de kommer hjem til en brukergruppe de ikke kjenner til. De lurer på ting som om det er legitimt å gå i singlet når det er varmt selv om det sitter flere kvinner i rommet som er kledd på en helt annen måte. Og når de skal vaske, kan de ta denne mannen på skjegget? Mange slike dagligdagse problemer gjør dem usikre og handlingslammede, sier Jonas Debesay ved Institutt for sykepleie ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hans konklusjoner stemmer godt overens med erfaringene som teamleder Linnea Oftebro i hjemmetjenesten avdeling Sinsen i Grünerløkka bydel i Oslo har.

– Vi prøver å unngå å sende mannlige pleiere. Det er alltid snakk om kvinner. Og så dekker vi oss litt mer til, sørger for å unngå bare armer og knær, sier Oftebro.

Språklige problemer gjør ikke situasjonen bedre, mener Oftebro og Debesay. Debesay ante ikke at kulturforskjellene var så problematiske.

– Jeg er overrasket over hvor store utfordringene er, og at de gjelder både etniske minoriteter og majoriteter blant de ansatte, sier han. (ANB-NTB)

Artikkeltags