Våt sommer rammer kornvekst

Kornproduksjon er rundt to uker forsinket flere steder i landet på grunn av den våte sommeren.

Kornproduksjon er rundt to uker forsinket flere steder i landet på grunn av den våte sommeren. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den våte sommeren har ført til at årets kornproduksjon er rundt to uker forsinket enkelte steder.

DEL

– Sol og varme er det som trengs nå, sier nestlederen i Norges Bondelag.

Mangelen på varmt og godt sommervær er ikke bare til ergrelse for dem som ønsker å nyte sommeren i Norge. Mye regnvær har også ført til at årets kornproduksjon går tregere enn normalt.

– Akset har begynt å komme ut nå, og i østlandsområdet pleier det vanligvis å skje rundt sankthans. Så i år kommer akset ut rundt to uker senere i enkelte områder, sier Brita Skallerud, 2. nestleder i Norges Bondelag, til NTB.

I Norge produseres først og fremst kornsortene bygg, havre og hvete, og mesteparten av produksjonen foregår på Østlandet, særlig i Akershus, Vestfold og Østfold. Men også på Jæren og i Trøndelag dyrkes det korn.

Om det dårlige været hittil vil føre til mindre produksjon enn normalt, er foreløpig for tidlig å si, forteller Skallerud.

– Hvis vi får sol og varme fremover nå, så kan det bli bra. Noen steder er det rett og slett for vått for kornproduksjon nå. Akkurat som turister og sommer–Norge, så vil åkrene ha sol og varme, sier Skallerud.

Til tross for dårlig sommervær, går kornproduksjonen bra enkelte steder, påpeker hun.

– Det er stor forskjell på jordtyper, og der det er godt drenert og grøftet, der går produksjonen bedre enn der det er dårlig grøftet. Men generelt er statusen i norsk jordbruk at vi mangler godt drenerte arealer, og dette behovet blir særlig tydelig i regnfulle perioder. Men å grøfte arealene koster penger, sier Skallerud. (ANB–NTB)

Artikkeltags