Vil ha hjelp i streiken

Direktør i NHO Service, Petter Furulund.

Direktør i NHO Service, Petter Furulund. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

NHO Service-direktør Petter Furulund mener at partene i vekterstreiken må tvinges sammen.

DEL

– Det er jo nesten ikke lov å bruke ord som tvungen lønnsnemnd. Men etter mitt skjønn er konsekvensene av vekterstreiken nå så alvorlige at noen må gripe inn. Partene må tvinges sammen, på den ene eller andre måten, sier administrerende direktør Petter Furulund i arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service til NTB.

Nesten 3.500 vektere er nå i streik etter at det ble brudd mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service torsdag kveld for en uke siden. Det merkes først og fremst ved lengre køer enn vanlig ved sikkerhetskontrollene på flyplassene, men uten at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) så langt har funnet noen som helst grunn til å vurdere tvungen lønnsnemnd.

– Ille

Det er synd, mener Furulund, som er åpen for hva som helst som kan få partene sammen igjen.

– Om det kalles tvungen, pålagt eller frivillig mekling er det samme for meg. Men når liv ikke blir reddet fordi vektere ikke er på gata og når flyselskapene taper titalls millioner kroner, da er det alvorlig. Det er ille at det ikke skjer noe, sier Furulund.

Han legger til at de har forsøkt både direkte med Norsk Arbeidsmandsforbund og via Riksmekleren å få til et nytt forsøk med frivillig mekling.

– Vi får bare nei til svar, sier han.

Bare nei

Leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier de kan snakke med NHO Service når som helst, forutsatt at motparten har noe å komme med.

– Når de avviser vårt krav om en garantisats knyttet til industriarbeiderlønn, så får de komme med et alternativ. De kan ikke bare fortsette å si nei, og samtidig håpe på nye samtaler, sier Hagensen til NTB.

Hun avviser at streiken har nådd et slikt omfang at det er snakk om fare for liv og helse.

– Men vi er fullstendig klar over at dette rammer tredjepart, og det beklager vi. Samtidig er det en illustrasjon på hvor avhengig samfunnet er av vekterne, sier Hagensen.

Avstand

Garantisatsen er selve kjernen i konflikten.

– Vi kan ikke reforhandle en opptrappingsplan som det allerede er enighet om, midt i avtaleperioden. Avtalen innebærer et pluss på 5 kroner i timelønna på toppen av neste års oppgjør. Først må dette gjennomføres og evalueres før vi kan snakke om nye forpliktelser, sier Furulund.

– Avtalen er 30 år gammel og er bare blitt justert én gang, svarer Hagensen.

Hun legger til at vekterne kjemper for en lønn å leve av, og at de ser på streiken som en kamp for alle lavlønnsyrker.

– Vi er villige til å diskutere alt, bortsett fra dette punktet om nye fremtidige forpliktelser, svarer Furulund. (ANB-NTB)

Artikkeltags