Han får brev fra Norge

BREV: Statsminister i Tyrkia, Binali Yildirim får brev fra tre norske fagforeningstopper. 	 FOTO: REUTERS, NTB scanpix

BREV: Statsminister i Tyrkia, Binali Yildirim får brev fra tre norske fagforeningstopper. FOTO: REUTERS, NTB scanpix

Artikkelen er over 2 år gammel

Tre norske fagforeningstopper har sendt bekymringsbrev til Tyrkias statsminister.

DEL

– Tyrkiske myndigheters aksjon mot sivilsamfunnet i kjølvannet av kuppforsøket er både uakseptabel og i strid med fundamentale prinsipper for demokrati og internasjonal lov, skriver Unio-leder Ragnhild Lied, YS-leder Jorunn Berland og LO-leder Gerd Kristiansen i et felles brev til Tyrkias statsminister Binali Yildirim.

– Det mislykkede kuppet utført av en minoritetsgruppe av tyrkiske offiserer må ikke bli brukt som en unnskyldning for videre represalier mot opposisjonen, er deres bønn.

Unntakstilstand

Unio, LO og YS representerer 1.5 million norske arbeidstakere og uttrykker dyp bekymring for situasjonen i landet.

Det var natt til lørdag 16. juli en fraksjon i det tyrkiske militæret innledet et kuppforsøk mot president Recep Tayyip Erdogan.

Noen timer senere var kuppforsøket over. Erdogan varslet raskt at kuppmakerne ville bli hardt straffet. Siden har det vært unntakstilstand i Tyrkia.

Kuppforsøket har satt dype spor, som de tre fagforbundene viser til i brevet.

Nesten 300 mennesker er rapportert drept, og 1.400 skadet.

Mer enn 9.000 skal være arrestert, og 60.000 offentlig ansatte er anklaget for å støtte kuppmakerne, og fått sparken eller er suspendert fra sine stillinger.

En rekke institusjoner, aviser og private skoler er blitt stengt.

Stor svekkelse

– Dette får store konsekvenser både for dem som er arrestert eller oppsagt, samt deres familier. Men det får også stor betydning for samfunnslivet og økonomien i Tyrkia, påpeker de tre forbundslederne.

– Vi har dessverre sett en stor svekkelse av den demokratiske friheten og menneskerettighetene i Tyrkia de seneste årene, i forhold til fagorganiserte, journalister, lærere, advokater, politi og akademikere som har vært utsatt for represalier. Situasjonen som har oppstått må løses på en fair måte. Vi vil oppfordre tyrkiske myndigheter om å praktisere og respektere menneskerettighetene og de demokratiske prinsippene i arbeidet med å gjenskape lov og orden i Tyrkia, heter det i brevet, som er datert tirsdag. (ANB)

Artikkeltags