268.000 nye Ap-velgere

Jonas Gahr Støre kan smile bredt over den største oppslutningen til Arbeiderpartiet siden februar 2007. (Arkivfoto: Terje Pedersen, ANB)

Jonas Gahr Støre kan smile bredt over den største oppslutningen til Arbeiderpartiet siden februar 2007. (Arkivfoto: Terje Pedersen, ANB)

Artikkelen er over 3 år gammel

Anført av leder Jonas Gahr Støre er nå Arbeiderpartiet dobbelt så stort som regjeringspartiet Høyre.

DEL

På februarmålingen som Opinion har gjennomført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), har Arbeiderpartiet fått 268.000 nye velgere siden valget for 17 måneder siden. Høyre, derimot, har mistet nesten 200.000 velgere, og enda flere har flyktet fra Fremskrittspartiet.

1,1 millioner velgere

Hvis målingen hadde vært valgresultat, ville mer enn 1,1 millioner stemt på Ap i dag. Samtidig noterer Høyre seg for det dårligste resultatet siden oktober 2009 med en oppslutning på 21,4 prosent mot Aps 42,8 prosent. 

– Vi er vant til å si at målinger både går opp og ned. Det gjør vi klokt i å legge til grunn. Det interessante for oss nå er at fire-fem institutter over fire-fem måneder viser den samme trenden og plasserer oss omtrent på samme nivå, rundt 40 prosent. Det inspirerer og forplikter. Vi skal gjøre det vi kan for å vise oss tilliten verdig, sier Jonas Gahr Støre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Konstruktive

– Regjeringen ligger i ytterkanten av norsk politikk. Tidligere regjeringer har alltid hatt et anker inn mot sentrum. Det har ikke denne regjeringen, til tross for samarbeidsavtalen med Venstre og KrF. Utspillene fra regjeringen er ikke i tråd med hva det brede flertall i Norge mener og ønsker, hevder Støre, og nevner budsjettet, svekkelsen av arbeidsmiljøloven, nedsalg av statlig eierskap og søndagsåpne butikker som eksempler.

Han understreker at Arbeiderpartiet vil fortsette å være et konstruktivt opposisjonsparti, samtidig som partiet bruker tiden i opposisjon til å fornye politikken.

Rent flertall

Beregninger som Opinion har utført viser at dette er Arbeiderpartiets beste resultat siden målingene startet i februar 2007. Framgangen er på 12 prosentenheter siden valget i 2013.

 Målingen ville gitt Arbeiderpartiet og Senterpartiet rent flertall på Stortinget. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan konstatere en framgang på 1,1 prosentenheter.

– Vi har sett en positiv trend over tid, og gjør et ytterligere hopp her. Det motiverer hele partiet til å stå på videre, sier Slagsvold Vedum.

For første gang siden valget er for øvrig SV over sperregrensen.

Tallenes tale

Opinions partibarometer er basert på 959 telefonintervjuer som er foretatt i perioden 10. til 16. februar. 73 prosent har svart hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen (endring fra januar i parentes):

Ap ... 42,8 prosent (fram 2,2)

Høyre ... 21,4 prosent (tilbake 1,5)

Frp ... 10,0 prosent (tilbake 1,9)

SV ... 4,0 prosent (fram 0,5)

KrF ... 4,9 prosent (tilbake 0,8)

Sp ... 6,4 prosent (fram 1,1)

Venstre ... 4,5 prosent (tilbake 0,2)

Rødt ... 2,4 prosent (fram 0,9)

MDG ... 3,1 prosent (tilbake 0,4)

Andre 0,6 prosent (tilbake 0,1)

(ANB)

Artikkeltags