Dette kan gi deg bedre pris

Slik ser det ut når seriøse rørleggere er ferdig med en etappe på det nye badet: Fram med mobilen. (Foto: Newswire/ANB)

Slik ser det ut når seriøse rørleggere er ferdig med en etappe på det nye badet: Fram med mobilen. (Foto: Newswire/ANB)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Be rørleggeren ta bilder når badet pusses opp.

DEL

Skal du pusse opp badet, bør du be rørleggeren dokumentere arbeidet med bilder underveis.

– Badet er rommet boligkjøperne bekymrer seg mest for. Et bad med alvorlige feil vil kunne koste dyrt. Derfor er det viktig for selger å kunne dokumentere alt arbeid som er gjort. I tillegg til skriftlig dokumentasjon, gir fotografier potensielle kjøpere økt trygghet. Det vil også gi deg en bedre pris for boligen. Det sier daglig leder Bjørn Stensli i Funksjonell VVS AS, som er en del av rørleggerkjeden Varme & Bad.

– Alle har en mobiltelefon med kamera i dag, og det ligger helt naturlig for den nye generasjonen håndverkere å ta bilder av utført arbeid, sier Stensli.

I gjennomsnitt tar firmaet hans rundt 70 bilder av et bad som bygges eller pusses opp. Rørleggerne tar bilder av sluk, rør, fordelerskap, veggbokser med tilkobling for vask og dusj, membranskjøter, og mye annet før gulvpåstøp og veggfliser kommer på plass.

– Det er viktig i ettertid å ha dokumentert hva som er gjort bak overflatene hvis noe skulle skje, sier han.

Fra årsskiftet ble det ekstra viktig å ta vare på dokumentasjonen fra håndverkeren. Da ble en ny og mer omfattende Boligsalgsrapport standard for takstmenn som vurderer tilstanden på boligen.

Kravet til dokumentasjon er en av de viktigste endringene.

Et splitter nytt bad vil automatisk få nest dårligste karakter, tilstandsgrad 2, hvis du ikke har dokumentasjon på hvordan det er bygget.

Boligeiere advares om at ikke alle håndverkere i bransjen er like nøye med dokumentasjonen.

– Det er mange som kaller seg fagfolk uten egentlig å være det. Seriøse aktører gir deg skikkelig dokumentasjon på jobben. De som bare er villig til å gi deg en kvittering for utført arbeid etterpå, bør du styre unna, sier Bjørn Stensli.

Det er viktig å dokumentere det som ikke synes, for det er bak flisene de egentlige verdiene ligger.

– Baderommet kan tilsvare kostnaden til en bil, og ved bilkjøp vil jo de fleste ha garantier og dokumentasjon på det meste. Det samme bør gjelde for et bad, understreker Stensli.

Hvert syvende boligsalg ender i en eller annen form for konflikt. Det er en nedgang på 30 prosent på ti år.

– Fortsatt er det for mange konflikter. Ofte handler det om mangelfullt arbeid i boligene, gjerne gjort av amatører, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, som representerer 90 prosent av eiendomsmeglerforetakene i Norge.

Du oppfordres til å lagre dokumentasjonen på nett når du kjøper håndverkertjenester. Det finnes flere portaler å velge i. På den måten sørger du for at vesentlig informasjon om boligen blir enkelt tilgjengelig for nye eiere og eventuelt nye håndverkere. (ANB)

Artikkeltags