Her må du se opp for tyver

Antall tyverier fra boder øker i de store byene. (Foto: If/ANB)

Antall tyverier fra boder øker i de store byene. (Foto: If/ANB)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Alt stjeles: Fra elektronikk, bunader og vin til sykler, boblejakker og sko.

DEL

Ifølge en beregning fra forsikringsselskapet If skjer det 5.000 bodtyverier i Norge hvert år. Problemet er størst i de store byene.

- Tyvene tar seg gjerne inn i flere boder i samme fellesareal når de først er i gang. Vi har arrestert tyver som har spesialisert seg på bodinnbrudd, fordi det er en enkel måte å skaffe seg verdier på, sier stasjonssjef Arne Solberg ved Majorstua Politistasjon i Oslo. Han råder folk til ikke å plassere verdifulle ting i kjeller- eller loftsboder.

- Vi ser at mange oppbevarer store verdier i bodene sine. Mye sesongklær oppbevares der, og jo mindre leiligheter desto større er behovet for boder. Mange gjenstander er naturlig å oppbevare i en bod, som bildekk, ski, hagemøbler, fiskeutstyr og sykler. Men det er viktig å være klar over at sikkerheten gjennomgående er dårlig, gjerne bare nettingvegger med en enkel hengelås. Det sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

- Det finnes ofte ikke synlige spor av innbrudd via fellesdører, men kun inn til privatboden. Dette kan bety at dører står åpne, eller at det ikke er noen kontroll med hvem som kommer seg inn og ut av fellesarealene. Det er umulig å si om andre beboere er involvert eller slipper inn uvedkommende, sier skadesenterleder Ann Tove Heitmann i If.

Hun understreker viktigheten av at borettslag og sameier innarbeider gode rutiner for låsing, og at garasjeanlegget ikke får stå åpent for lenge.

- Sykler som står i fellesarealene utenfor boden, skal alltid være låst. De fleste opplever dette som en trygg plass å parkere sykkelen uten å låse den, men erfaringen viser at her stjeles det mange sykler, opplyser Heitmann.

De fleste bodene er ofte lette å få innsyn i siden de for det meste er av netting. De kan som regel bendes opp med bare hendene eller klatres over. Låsene er ofte enkle hengelåser, som raskt kan klippes over. Sjansen for å bli oppdaget er ikke stor da det sjelden finnes alarmer eller overvåkning på slike steder.

- Tenk over hvilke verdier som plasseres i boden. Dyre gjenstander bør ikke ligge der, oppfordrer Ann Tove Heitmann.

Hun opplyser videre at det er begrenset dekning på innboforsikringen ved tyveri i boder. Det beste rådet er derfor å oppbevare verdifulle gjenstander i leiligheten og ikke i boden. (ANB)

Artikkeltags