Lag en fargerik velkomst

Med en farge på døren som skiller seg fra den øvrige fasaden, får gjestene en fargerik velkomst. (Foto: Chera Westman, ifi.no/ANB)

Med en farge på døren som skiller seg fra den øvrige fasaden, får gjestene en fargerik velkomst. (Foto: Chera Westman, ifi.no/ANB)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Med en farge på døren som skiller seg fra den øvrige fasaden, får gjestene en fargerik velkomst.

DEL

Torsdag er det Fargedagen 2015. I år rettes blikket mot inngangsdøren.

På en stor fasade bør det ikke råde tvil om hvor inngangsdøren er. Første gang en gjest kommer, skal det være enkelt å finne veien til ringeklokken. En måte å ordne det på, er ved å bruke en annen farge enn fasaden for øvrig.

– Med en sprek farge på døren, setter du et personlig preg på huset, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.

– De fleste er relativt konservative og trygghetsorienterte i fargevalget. Nå er tiden inne for å tenke annerledes. Hvorfor ikke bli litt dristigere? Hva med å skape en ny hverdag for norske familier?, sier hun.

Du kan velge forholdsvis fritt blant de millioner av farger et menneskelig øye kan oppfatte.  Men det er farger du ikke kan få som eksteriørmaling, og faktisk noen som ikke vil la seg brekke i malingprodukter i det hele tatt.

– Begrensningen ligger først og fremst innen klare gule, røde, gulrøde og gulgrønne farger. Disse vil kunne falme raskere enn normalt. Grensene som brekkmaskinene er satt til å lage, er et sikkerhetsnivå. Vi som malingleverandør må være trygg på fargestabiliteten, sier Åge Sandum, fargeansvarlig i Nordsjö.

– Falmingen beror på at en del av brekkfargene ikke er tilstrekkelig fargestabile for bruk utendørs. En klar og sterkt rød dør kan bli rosa når det har gått en tid, sier Gunn Nielsen, tekniker ved Scanox fargelaboratorium.

Når fargen falmer, forringes ikke beskyttelsen av døren. Falming er kun et estetisk problem som gjør at du kan ønske å male på ny.

De ulike malingprodusentene bruker sine egne formuleringer og brekkfarger. Ulike blandemaskiner fra ulike produsenter, kan også gjøre en forskjell på hvilke farger som lar seg blande i ønsket produkt.

– Noen ganger har vi også solgt interiørmaling til utsiden av en dør. Men da må kunden være bevisst på at fargen vil kunne falme og at holdbarheten er kortere enn normalt, forteller Trude Iren Bergheim, ved Maleriet Fargehandel i Hønefoss.

Hvilken glans døren har, spiller også inn i det opplevde resultatet. Vanlige dør- og vindusmalinger er gjerne halvblanke og har glans rundt 25. Mange ønsker dog en helblank og glinsende dør. Da benyttes lakkmalinger eller båtmalinger som er svært blanke, helt opp i 90-glans.

– Men mot en matt fasade vil allerede 20-glans se svært blankt ut, sier Gunn Nielsen.

Du kommer ganske langt med å lage en fargerik velkomst med de malingprodukter og farger som er tilgjengelige innenfor normalen.  Men ved spesielle prosjekter kan også farger utenfor det umiddelbart godkjente fargespekteret blandes med tilfredsstillende resultat.

– Det er veldig sjelden vi må si nei til et ønske om farge. De aller mest etterspurte fargene på dører er koboltblå, hornblende-grønn og stuerød. Disse er sjelden problematiske, sier Åge Sandum. (ANB)

Artikkeltags