Prisene går bare én vei

Boligprisene steg mer enn forventet i april. (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix/ANB)

Boligprisene steg mer enn forventet i april. (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix/ANB)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Prisutviklingen på boliger i april var høyere enn forventet.

DEL

Prisveksten i boligmarkedet var større enn forventet i april måned med en oppgang på 1,3 prosent fra måneden før, viser statistikk fra Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene i april opp 0,5 prosent fra måneden før. Sammenlignet med april i fjor var boligprisene 7,9 prosent høyere i april i år.

- Trenden er fortsatt prisvekst i boligmarkedet. Prisutviklingen i april var noe mer i overkant enn forventet. Vi forventet vekst, men ikke så mye, så det er helt klart at dette var en sterk prisvekst, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Sterkest prisvekst i april var det i Drammen med 1,8 prosent. Prisveksten i Stavanger var lavest i landet med 0,4 prosent. I gjennomsnitt tok det 33 dager å få solgt en bolig i forrige måned, men det var store variasjoner. I Bergen tok det ti dager å selge en bolig, mens det i Sogn og Fjordane tar fire måneder.

Det var ved utgangen av april 14.000 boliger til salgs på Finn.no. Det er 5,2 prosent færre boliger enn på samme tid i fjor.

Dreyer legger til at utviklingen viser et mer moderat prisutviklingsnivå nå enn i fjor høst, men han betegner likevel prisveksten som sterk. Prognosen viser imidlertid at prisveksten vil dempes noe når flere boliger kommer på markedet fram mot sommeren.

Finansminister Siv Jensen (Frp) er nå i gang med å vurdere mulige innstrammingstiltak for å kjøle ned markedet. Høringsfristen for Finanstilsynets forslag løp ut denne uken.

Tilsynet foreslo blant annet strengere krav til å betale avdrag, at det bare skal være mulig å låne opp til 85 prosent av boligens verdi uten anledning til skjønnsmessig vurdering og at muligheten for kausjon/garanti fra foreldre faller bort.

Eiendom Norge synes krav om at flere må betale avdrag er fornuftig, men har lite til overs for mange av de andre forslagene. De mener innstramming vil føre til at markedet mister mye av den nødvendige fleksibiliteten.

- Med de skyene vi ser i horisonten, med stigende arbeidsløshet og mer krevende makroprognoser, stiller vi spørsmålet om det uansett er riktig timing å innføre etterspørselsregulerende tiltak, sier styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge.

(ANB-NTB)

Artikkeltags