Slik blir boligen mer verdt

Bruker du tid og penger på å gjøre hagen penere, får du mer igjen når du skal selge. (Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix/ANB)

Bruker du tid og penger på å gjøre hagen penere, får du mer igjen når du skal selge. (Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix/ANB) Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I vår vil hver av oss investere 4.000 kroner i hagen.

DEL

Nordmenn er glad i hagen sin. Der legger vi igjen milliarder av kroner.

I vår vil hver av oss i snitt legge igjen nær 4.000 kroner i hagen. En investering i trivsel om du bor der selv, en økning i prisen om du skal selge.

- Plen, sosialt område, steinlagte stier, dekorative trær og busker er de viktigste faktorene som gir prisøkning, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Tall fra Husqvarna viser at vi kan regne med en verdiøkning på 13 prosent for en eiendom som har pen hage.

Fra påske og fram mot sommerferien ser eiendomsmeglerne ofte et oppsving i boligmarkedet. Med dagens lave renter er det høy aktivitet og hard kamp om kjøperne.

- Førsteinntrykket er viktig. Uansett hvor fint hus du har innvendig, vil kjøperne se eiendommen utenfra først. Er utearealet innbydende, så vil ti av ti aktuelle kjøpere komme på visning. Det mener eiendomsmegler Glenn Heggøy i Eiendomsmegler Vest.

Mange tenker mye på innvendige detaljer, maler lister og kjøper pynteputer, men glemmer hagen og innkjørselen.

- Du kan gjøre mye med egne hender, et hengerfeste og en tilhenger. Rydde, plante og legge ut singel, framholder Heggøy.

Dagens boligkjøpere vil gjerne ha det vedlikeholdsfritt og lettstelt. Har du tid og råd til det, kan det lønne seg å gjøre en skikkelig jobb med innkjørselen, beplantning, murer og gjerder.

- Bruker du penger på dette, får du åpenbart igjen for det, og verdien øker, forsikrer Glenn Heggøy.

Også Norges Takseringsforbund mener at en oppgradering utendørs kan ha stor betydning for eiendommens salgsverdi, og kan gi store utslag på taksten.

- En pen hage vil selvfølgelig gjøre eiendommen mer attraktiv. Dette tas hensyn til i fastsetting av eiendommens markedsverdi, men har også betydning for eiendommens tekniske verdi. Det lønner seg å holde hagen vedlike. Har du en dårlig vedlikeholdt hage - ustelt, eller med dårlig drenering, trekker det ned, fastslår president i takseringsforbundet, Ottar M. Skare. (ANB)

Artikkeltags