Slik skal du ikke vaske husveggen

Bruk en vaskekost, montert på forlengerskaft når du vasker store flater. Med Zalo blir det altfor store mengder skum, som er vanskelig å skylle bort.

Bruk en vaskekost, montert på forlengerskaft når du vasker store flater. Med Zalo blir det altfor store mengder skum, som er vanskelig å skylle bort. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ikke dekk hele hagen med skum.

DEL

Den som har sett resultatet av en slums oppvaskmiddel i en fontene eller i oppvaskmaskinen, vet at Zalo skummer mye. Vil du ikke dekke hele hagen med skum, bruker du et rengjøringsmiddel beregnet for husvask, når du skal gjøre fasaden ren.

Vil du unngå skjolder og dårlig vedheft når du maler eller beiser? Vær da grundig med forarbeidet, bruk de riktige produktene til rengjøring, og skyll grundig. Her finnes ingen snarveier – og husmorskurer med zalo, salmiakk, klorin og rødsprit vil gi et dårligere resultat enn med tilgjengelige spesialmidler.

Alle malingprodusenter lager egne rengjøringsmidler, og mener disse er best å bruke sammen med malingproduktene.

– Og dette er ikke noe vi sier for å selge mer produkter – det finnes en god begrunnelse. Malingfabrikkenes rengjøringsmidler er laget spesielt for bruk ved enten vedlikeholdsrengjøring eller rengjøring før maling, sier Birgitte Finckenhagen hos Butinox.

Til den vanlige rengjøringsvasken av fasaden eller til flater innendørs, brukes et mildt vedlikeholdsvaskemiddel av typen husvask. Skal flatene males må de gjøres rene med en kraftvask, som i tillegg til å gjøre underlaget rent, også matter ned underlaget slik at den nye behandlingen får god vedheft.

– Les på emballasjen, og bruk produktene i henhold til oppskriften. Det hjelper ikke å bruke for sterke midler. Vær nøye med å skylle, understreker hun.

Du bør velge vaskemiddel, grunning og maling fra samme produsent – da er du også sikker på at de fungerer godt sammen over tid.  Denne garantien har du ikke om du bruker grønnsåpe, zalo eller salmiakk.

– Med grønnsåpe risikerer du at det ligger igjen fettstoffer fra såpen i overflaten. Dette vil gi dårlig vedheft for malingen. Zalo skummer for mye og er vanskelig å skylle vekk uten å bruke store mengder vann, sier malermester Chresten Nielsen fra Beckers.

Salmiakk er populært å bruke, siden det løser opp fett og fjerner vond lukt. Problemet er at fettet kun fintfordeles ut over flaten – det fjernes ikke. Grunnen er at salmiakkvann ikke har en emulgator. Det samme gjelder rødsprit – det løser opp fett, men fjerner det ikke. Emulgatorens oppgave er å løse opp fettpartiklene, slik at vaskekosten, kluten eller svampen kan flytte dem fra flaten til vaskevannet.

Ammoniakken i salmiakk kan også bryte ned en malt flate, og ødelegge malingfilmen. Derfor bør det heller ikke brukes på allerede malte flater.

– Malingprodusentenes vaskemidler inneholder også ammoniakk, men har i tillegg en emulgator. De inneholder også andre stoffer som fjerner andre forurensing, svertesopp og annen smuss, påpeker Chresten Nielsen.

Etter at flaten er vasket og grundig skylt, påføres gjerne et sjikt sopp- og algedrepende middel. Noen av produsentenes soppdrepere brukes i selve vaskevannet. Middelet desinfiserer flaten, og forhindrer at eventuelle gjenværende soppsporer gror under ny maling. Også hvis veggen ikke skal males, påføres soppdrepende middel. Det vil forsinke ny begroing, og utsette behovet for ny vask. (ANB)

Artikkeltags