Slik tar du knekken på brunsneglene

Henry Helgheim har allerede fått inn over 400 bestillinger på sin egen sneglesluker. (Foto: Eirik Hagesæter, Bergensavisen/ANB)

Henry Helgheim har allerede fått inn over 400 bestillinger på sin egen sneglesluker. (Foto: Eirik Hagesæter, Bergensavisen/ANB)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Har allerede fått inn over 400 bestillinger på sin egen sneglesluker.

DEL

[Bergensavisen]  – Ryktet har spredd seg voldsomt. Jeg har fått bestillinger fra hele landet, fra Danmark og Sverige, sier Henry Helgheim.

Som mange andre irriterte han seg over overfloden av brunsnegler i hagen og fikk ideen om å suge opp sneglene. Vanlig støvsuger fungerte dårlig, og Helgheim utviklet dermed en maskin, sneglepulver og spesialposer.

Den er til forveksling lik en støvsuger, både i utseende og bruksmåte, men festes på ryggen, har en slange designet for at snegler ikke skal klistre seg fast og bruker spesialdesignede snegleposer.

Han vil på det sterkeste fraråde folk å bruke støvsugere til sneglekrig.

Sneglsugeren er nå i produksjon i Kina og forventes å komme til Norge mellom 10. og 15.mai.

Allerede nå er det kommet 400 bestillinger på sneglesugeren. Totalt er det bestilt 1.400 sneglsugere, og Helgheim er redd det ikke skal dekke behovet i år.

– Men neste år blir det store året, da skal den ut i kjedene, sier han.

Den spesialtilpassede sneglsugeren koster 2.500 kroner, men Helgheim mener det er verdt pengene.

– Snegler er jo et enormt problem. De formerer seg så fort og kommer nesten alltid tilbake.

– Jeg har prøvd alt. Det mest effektive har vist seg å plukke sneglene og dele dem i to, men det er det mange som synes er ekkelt. Hos oss har det nå gått sport i å bruke «støvsugeren» i hagen - og det blir en gøyal lek, mener han.

Han har testet ut oppfinnelsen over mange år hjemme, og mener sneglesugeren nå er klar for markedet.

Men en del egentesting måtte det også bli for å videreutvikle konseptet, og Helgheim gikk derfor i stikk motsatt retning av hageeiere flest: Han gjorde deler av hagen så trivelig for snegler som mulig, så han hadde prøvekaniner.

– De trives i komposthauger, og liker Hansa vørterøl, jordbær og kålrabi. Kålrabi er det beste de vet, mener oppfinneren.

En del testing senere venter han på den tredje prototypen, som har blitt gjort billigere, med et mindre batteri og noe svakere motor.

Snegleforsker ved UiB, Bjørn Arild Hatteland, er ikke enig i at det å plukke eller suge opp sneglene er det eneste middelet.

– Man kan jo holde på i det uendelige, særlig hvis nabolaget ellers er sneglevennlig - da kommer de fort tilbake, sier Hatteland.

Han påpeker at det finnes sneglegjerder for å holde sneglene ute. Noen har også utviklet gjerder med bøy på toppen slik at sneglene ikke kommer over kanten.

– Dessuten finnes det jo en del preparater å legge ut - da lokker man dem også på samme måte som her, påpeker snegleforskeren.

Han sier at folk selv må finne den metoden som passer best for seg selv og sin hage. Dessuten må man lese seg opp på hvordan sneglene oppfører seg i forskjellige sesonger og temperaturer.

– Jeg er redd vi alltid vil ha dette problemet, sukker Hatteland. (ANB)

Artikkeltags