– Bilister snitter syklister med vilje

Kjetil Aas sykler til og fra stasjonen og tar toget til jobb. Han tror det alltid vil være litt «krig» om veien mellom syklister og bilister.

Kjetil Aas sykler til og fra stasjonen og tar toget til jobb. Han tror det alltid vil være litt «krig» om veien mellom syklister og bilister. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

De setter både sitt eget og mitt liv i fare, sier generalsekretæren i Norges Cykleforbund.

DEL

[Drammens Tidende]  Bilister og mopedister sikter seg inn på syklister og kjører forbi på kloss hold for å skremme dem over på sykkel- og gangveien. Generalsekretær i Norges Cykleforbund Bjørn Sætre har selv opplevd det.

– Helt vilt, og kjempefarlig. De setter både sitt eget og mitt liv i fare, sier Bjørn Sætre.Selv er han organisert i Asker Cykleklubb, og rett som det er går treningsturen til Lier, Røyken og Drammens-området.

– Flere ganger har jeg opplevd at bilister og mopedister snitter oss med bare noen centimeters klaring. Ofte bakfra, men også av og til forfra. En bilist som kom forfra la seg helt over i motsatt del av veien der vi kom, og kjørte rett mot oss for så å svinge tilbake rett før han ville truffet oss. Veldig farlig, og helt håpløst. De markerer at de mener vi burde pelle oss ut av veien, for å presse oss til å sykle på sykkel- og gangveien, som går rett ved siden av.

– Men hvorfor sykler dere egentlig ikke der?

– Det er fordi det er er boliger langs veien. Det er unger med trehjulssykler og kvinner med barnevogn. Når det kommer en flokk med syklister i 40-50 kilometer i timen, er det sikrere for alle at vi holder oss ute i veibanen, sier Sætre.

I mange år har det vært et betent forhold mellom syklister og bilister på norske landeveier. Det er noe av bakgrunnen for at Statens vegvesen har lansert kampanjen «Del veien», der fokus er at man bør ta hensyn til hverandre og slippe hverandre fram i stedet for å ligge i krig.

Vegvesenet har også utarbeidet egne trafikkregler for syklister, i samarbeid med Syklistenes landsforening. (ANB)

Artikkeltags