Historisk lave dødstall

I årets fem første måneder har 41 personer mistet livet på veiene, en nedgang fra 57 i samme periode i fjor.

I årets fem første måneder har 41 personer mistet livet på veiene, en nedgang fra 57 i samme periode i fjor. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

11 personer mistet livet i trafikken i Norge i mai, mot 18 i samme måned i fjor.

DEL

Trygg Trafikk håper nedgangen fortsetter, men ber folk kjøre forsiktig i sommer.

I årets fem første måneder har 41 personer mistet livet på veiene, en nedgang fra 57 i samme periode i fjor, viser tallene fra Trygg Trafikk.

De fem første månedene i 2015 er historiske med tanke på få omkomne på veiene. Hvis denne trenden fortsetter, må vi tilbake til en tid da det knapt nok fantes biler i Norge for å finne lignende tall.

- At færre dør må aldri bli en hvilepute. For dem som har mistet sine nærmeste er statistikken ingen trøst. Vi ber politikerne styrke satsingen på trafikksikkerhet, ikke redusere den, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Det skjer flest dødsulykker om sommeren, og direktøren mener flere kontroller og andre tiltak for å dempe farten er det som trengs for å redusere tallet på alvorlige ulykker.

I mai var fire av de omkomne motorsyklister, mens det var tre bilførere, én bilpassasjer, to syklister og én fotgjenger.

Trygg Trafikk-direktøren mener det er flere forklaringer på at færre dør i trafikken:

* Lavere fart: Fartsnivået på norske veier har gått ned de siste årene.

* Sikrere biler: Nye biler er betydelig sikrere enn eldre biler.

* Bedre veier: Mange strekninger er fortsatt av dårlig kvalitet, men infrastrukturen blir bedre.

* Bredden av tiltak: Ikke bare kontroller og fysiske tiltak, men også kampanjer, trafikkopplæring i skolen og annet holdningsskapende arbeid.

* Tilfeldigheter: Når vi ser på omkomne i trafikken, dreier det seg heldigvis om forholdsvis små tall, og tilfeldigheter kan gi store utslag. For eksempel kan det være tilfeldigheter som avgjør hvorvidt ulykker ender med omkomne eller hardt skadde. (ANB-NTB)

Artikkeltags