Mange bileiere dropper dette

Annenhver bileier lar det gå mer enn et år mellom hver polering.

Annenhver bileier lar det gå mer enn et år mellom hver polering. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det øker faren for rustangrep og reduserer levetiden, ifølge ekspert.

DEL

Annenhver bileier lar det gå mer enn et år mellom hver polering. Og 15 prosent av alle norske biler blir aldri polert, viser undersøkelsen som er utført av YouGov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Mangelfull pleie

Biler som fortsatt blir polert får dessuten bare sjelden nærkontakt med voks og pussegarn. En fjerdedel av eierne oppgir at det går mer enn et år mellom hver gang. 10 prosent svarer vet ikke.

– I praksis betyr dette at halve bilparken får mangelfull lakkpleie. Det øker faren for rustangrep og reduserer levetiden. Samtidig fremskyndes prosessene som gjør lakken blekere og mattere. Da taper den også bokstavelig talt glansen, sier daglig leder Arild Hansen i ABL.

26 prosent av de spurte polerer bilen én gang årlig. 18 prosent gjør det hvert halvår. I tillegg kommer en liten gruppe på åtte prosent ekstra ivrige som gir bilen en polering tre til fire ganger årlig eller mer.

Helst hvert halvår

– Minst to ganger årlig er å anbefale, i hvert fall hvis man ikke har investert i ekstra langtidsbeskyttende lakkforsegling, sier Hansen.

Laber interesse for å bruke tid på bilpleie merkes godt på salget av de produktene som trengs for å få jobben gjort.

– Markedet for bilpleiemidler beregnet på privat bruk har vært forholdsvis flatt de siste årene og gjenspeiler ikke veksten i selve bilparken. Noen nedlegger fortsatt stor innsats, men andelen var nok høyere for noen tiår siden, sier produktsjef Thomas Melby i Auto Care, som selger bilpleiemidler til norske forbrukere.

Forfall

Hvis bilen ikke får lakkpleie, skjer det samme som når huset eller hytta ikke blir malt eller beiset, mener Melby.

– Resultatet blir forfall og materialødeleggelse. Godt vedlikehold beskytter mot vær, vind og store temperatursvingninger, enten det gjelder bil eller bygning.

– Blant dem som polerer bilen selv er det svært mange som planlegger å ta en slik dugnad i løpet av de neste ukene, forteller Melby. (ANB)

Artikkeltags