Mørke skyer for LO-Gerd

LO-leder Gerd Kristiansen er bekymret over de nye ledighetstallene.

LO-leder Gerd Kristiansen er bekymret over de nye ledighetstallene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Medlemstallet i LO øker, men andelen fagorganiserte stuper.

DEL

LO-leder Gerd Kristiansen er bekymret.

– Hvis vi fortsatt skal være med å styre norsk økonomi og føre velferdsstaten i riktig retning, må vi snu denne trenden, sier Kristiansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Siden 1995 har organisasjonsgraden i Norge totalt sett gått ned fra 57 til 52 prosent. Nedgangen er størst i privat sektor.

8 av 10 i offentlig sektor er fagorganisert, men i privat sektor er andelen bare 4 av 10. Nedgangen er størst blant de yngste arbeidstakerne. Det er ekstra foruroligende, mener Gerd Kristiansen.

Dette er spesielt alvorlig for den norske modellen. Trepartssamarbeid og en sterk fagorganisasjon er to av bærebjelkene.

– Når det ene beinet i modellen svekkes, får det betydning for hele modellen. I land hvor organisasjonsgraden går ned, svekkes fagbevegelsen sterkt. Det medfører dårligere forhold på den enkelte arbeidsplass, mener Kristiansen.

LO sitter ikke stille og ser på utviklingen. Et konkret prosjekt når det gjelder organisering i servicesektoren er i gjære. Et prosjekt som alle forbundene skal stå bak, starter til høsten.

Ledighetstallene bekymrer også LO-lederen. Mens hun sto på talerstolen under landsmøtet ti Norsk Arbeidsmandsforbund fredag, kom det nye ledighetstall fra arbeids- og sosialdepartementet. Det er 75.000 helt ledige i Norge - 200 flere enn for en måned siden, og 2.700 flere enn ved årsskiftet.

– Vi vet at realiteten er enda verre. Nå har utviklingen kommet så langt at det går ut over grunnstammen i bedriftene. Nå er det kompetansen i den enkelte bedrift som rammes. Myndighetene er nødt til å gjøre mer enn å endre permitteringsreglementet. Det må også tiltakspakker til.

– Problemet er at vi ikke når fram hos regjeringen. Vi gir stadig innspill og prøver å få den til høre på oss, men svaret er at vi vil vente og se. Det holder ikke, sier Gerd Kristiansen.

At det er utsikt for enda dystrere tall, gjør ikke LO-lederen mindre bekymret. (ANB)

Artikkeltags