Slår alarm om pillebruk

47 prosent bruker smertestillende legemidler minst en gang i uka.

47 prosent bruker smertestillende legemidler minst en gang i uka. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Halvparten av oss tar smertestillende hver uke.

DEL

[Nettavisen]  Personer som ikke er i aktivitet eller som har kroniske smerter, bruker mer smertestillende enn andre. 

Ifølge studien, som er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, NTNU, Universitetet i Oslo og Ahus, tar kvinner mer smertestillende enn menn. 

Det er kun snakk om reseptfrie smertestillende midler som paracetamol (Paracet, Pinex osv.), NSAIDs og  acetylsalisylsyre (Ibux, Dispril, Voltaren)

Informasjonen er hentet inn via 40.000 svar fra voksne i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Andre undersøkelser som gjøres på dataen tyder på at resultatene fra Nord-Trøndelag er representativt for Norge.

Dette viser studien:

  • 47 prosent bruker slike legemidler minst en gang i uka den siste måneden.
  • 11 prosent av brukerne rapporterer daglig bruk.
  • Kvinner bruker mer enn menn.
  • Personer med kronisk smerte bruker dobbelt så mye reseptfrie smertestillende som de som ikke rapporterer kronisk smerte.
  • Fysisk aktive bruker mindre enn fysisk inaktive. Dette gjelder både for pasienter med og uten kronisk smerte.
  • Paracetamol er mest brukt.
  • Bruk av betennelsesdempende og smertestillende midler (NSAIDS) går ned med alderen.
  • 3-5 prosent har både brukt reseptfrie smertestillende midler og fått de samme legemidlene forskrevet av lege.

- Det mest overraskende i studien var andelen som brukte legemidlene. Nesten halvparten rapporterte at de hadde brukt det minst en gang i uken den siste måneden og hele 11 prosent brukte smertestillende daglig. Det kan bli problematisk i forhold til bivirkningene som kan oppstå, sier seniorforsker Svetlana Skurtveit ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Skurtveit er også professor ved Universitetet i Oslo. 

Opp mot fem prosent av personene i studien hadde brukt reseptfrie smertestillende og fått de samme legemidlene på resept av lege samtidig. Det bekymrer Folkehelseinstituttet.

- At en del personer både får forskrevet smertestillende midler og henter ut samme midler reseptfritt er urovekkende. Samme preparat kan ha forskjellige produktnavn, og dette gir mulighet for dobbeltdosering hos personer som ikke er klar over dette. Leger bør systematisk ta opp bruken av reseptfrie midler hos pasienter med smertelidelser, for å fange opp eventuell dobbeltbehandling, sier Skurtveit.

Dataene ble hentet fra 2006 til 2008, og det kan hende legemiddelbruken har endret seg noe siden da, men siden totalt salg av legemidler har holdt seg stabilt er det trolig fortsatt representativt. 

-Hvorfor er det flere kvinner enn menn som bruker smertestillende?

- Vi vet fra andre undersøkelser at kvinner rapporterer om mer smerte enn menn. De bruker også mer sterke smertestillende midler på resept enn menn, sier Svetlana Skurtveit. (ANB)

Artikkeltags