Vent med å bruke skattepengene

Hvis du har ubetalte regninger, kan Statens innkrevingssentral ta skattepengene dine.

Hvis du har ubetalte regninger, kan Statens innkrevingssentral ta skattepengene dine. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Noen kan nemlig ta beslag i dem dersom du har ubetalte regninger.

DEL

Har du ikke betalt NRK-lisensen? Eller er det årsavgiften på bilen du har dårlig samvittighet for?

Da må du være klar over at Statens innkrevingssentral (SI) har anledning til å ta dekning for kravene i skattepengene du har til gode.

Dette kalles skattemotregning. Fra og med 28. mai vil SI sende ut 62.000 varsler om motregning til skattytere som har ubetalte statlige krav. 

SI kan skattemotregne i rundt 190 forskjellige typer krav, som for eksempel nevnte NRK-lisens og årsavgift, misligholdte studielån og bøter.

– Vi skjønner godt at det er ergerlig å bruke skattepengene på ubetalte regninger når de heller kunne vært brukt på en ferie i syden. Fordelen er at du enten blir kvitt gjelda, eller i det minste får betalt ned på ubetalte krav du har hos oss, sier Christel Halsen, fungerende direktør ved SI.  

Hun understreker at med raskere nedbetaling blir folk også fortere kvitt betalingsanmerkninger. Det igjen betyr at de har større muligheter til å få innvilget blant annet boliglån, billån, mobilabonnement og så videre.

SI er ikke den eneste offentlige etaten som gjennomfører skattemotregning. NAV Innkreving og kemnerne gjør det samme.

Alternativet til skattemotregning er mer tids- og kostnadskrevende tiltak for tvangsinnkreving. Ved skattemotregning blir ikke den som skylder penger påført ekstrakostnader i form av for eksempel rettsgebyr.

I fjor ble nærmere 30.000 nordmenn skattemotregnet av SI for om lag 250 millioner kroner. (ANB)

Artikkeltags