Vi jobber lenger enn før

Av

Yrkesaktiviteten blant norske seniorer er trolig den høyeste noensinne.

 Yrkesaktiviteten blant norske seniorer er trolig den høyeste noensinne.

Yrkesaktiviteten blant norske seniorer er trolig den høyeste noensinne. (Foto: )

DEL

Det viser en rapport Nav offentliggjør tirsdag.

Norge trenger imidlertid flere seniorer i arbeid, ettersom levealderen stiger raskere enn gjennomsnittlig pensjonsalder. Siden 2009 har forventet gjenstående levealder for en 50-åring økt med elleve måneder, mens snittalder for pensjonering har økt med sju måneder, viser tall TV 2 har fått fra Nav.

Selv om seniorene i dag jobber mer enn før, tilbringer de dermed noe lengre tid som pensjonist sammenlignet årskullene før dem.

IA-avtalen for perioden 2014- 2018 har som mål at yrkesaktiviteten blant folk over 50 år skal forlenges med 12 måneder fra 2009 til 2018.

- Med dagens trend ligger vi godt an til å nå IA-avtalens mål fram mot 2018, sier seksjonssjef i Nav, Ole Christian Lien til TV 2.

Han mener den nye pensjonsreformen i privat sektor er hovedårsaken til at folk velger å stå lenger i arbeid. Tidligere måtte seniorer slutte helt i arbeidslivet for å kunne gå av med førtidspensjon, men i dag er det mulig å få pensjon og jobbe samtidig.  

- Jeg tror nok de fleste står i arbeid fordi de ønsker det og ser fordelene med det. Vi har høyere levealder, folk er opptatt av helse og kan jobbe mer. I tillegg er gevinsten ved å stå i arbeid blitt høyere, sier Lien.

Gjennomsnittlig avgangsalder er høyest for akademiske yrker og høyskoleyrker, med henholdsvis 64,2 og 63,3 år. (ANB-NTB)

Artikkeltags