Lover 3 mrd mer til kommunene

Ap-leder Jonas Gahr Støre og kommunalpolitisk talsperson Helga Pedersen vil gi kommunene 3 milliarder kroner mer neste år.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og kommunalpolitisk talsperson Helga Pedersen vil gi kommunene 3 milliarder kroner mer neste år. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Ap vil kompensere for sviktende skatteinntekter.

DEL

- Skattesvikten kan vise seg å være mer alvorlig enn regjeringen legger til grunn i revidert nasjonalbudsjett. Det er behov for motild, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han presenterte partiets kommuneopplegg for neste år på en pressekonferanse onsdag.

- Vi vil kompensere årets skattesvikt fullt ut, fastslo Ap-lederen.

Men det innebærer ikke at Arbeiderpartiet setter av mer penger til dette under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett. I stedet loves det full kompensasjon av hele skattesvikten under den såkalte nysalderingen av statsbudsjettet ved slutten av året.

Kommuneorganisasjonen KS anslo tidligere i år at kommunene vil drive inn noe over 1,8 milliarder kroner mindre i skatt enn regjeringens beregninger i statsbudsjettet viser.

I revidert nasjonalbudsjett legger regjeringen imidlertid til grunn en svikt på 1,6 milliarder, men viser til at kommunene vil spare 300 millioner kroner på at lønns- og prisstigningen blir lavere enn antatt.

- I fjor var KS nærmere fasit enn regjeringen, sier Aps kommunalpolitiske talsperson Helga Pedersen.

1,1 milliarder kroner ble i budsjettforslaget fra regjeringen tilført kommunene. Denne summen ble økt med 110 millioner under forhandlingene på Stortinget.

- Vi støtter dette, men frykter at det ikke vil være nok, sier Pedersen.

Når regjeringen slår fast at det ikke er aktuelt å kompensere skattesvikten fullt ut, argumenteres det blant annet med at kommunene får beholde merinntektene i gode år.

Og den rødgrønne regjeringen kompenserte heller ikke alltid skattesvikten fullt ut under sine år ved makten.

- Det er ikke automatikk i at krone for krone blir kompensert til alle tider. Men regjeringen argumenterer nå som man gjør overfor barna når de får ukelønn: Hvis du har brukt opp ukepengene på torsdag, så får du leve uten fredag og lørdag. Men dette er en annet type regnskap, sier Støre.

- Dette handler om at veldig viktige oppgaver for folks liv og velferd skjer i kommunene. Når skatteinntektene svikter, må vi ta ansvar også i Stortinget. Vi kan ikke snakke om betydningen av lærere når seks av ti skoleledere sier de må si opp lærere for å få endene til å møtes, fortsetter han.

Arbeiderpartiet går inn for å øke inntektene til kommunene med 3 milliarder kroner i 2016. Av dette skal 1,4 milliarder settes av til skole, eldreomsorg og andre «prioriterte oppgaver», som Ap uttrykker det.

I tillegg skal 600 millioner brukes på videregående skoler, fylkesveier og kollektivtrafikk.

Den siste milliarden i Aps kommunepakke for neste år er satt av til nye satsinger innen barnehage, skole og helse. Blant annet skal 250 millioner ekstra sørge for at alle høstbarn får barnehageplass.

Inndekningen har Arbeiderpartiet ennå ikke blinket ut. Ifølge Pedersen vil dette først bli gjort når partiet i høst legger fram sitt alternative statsbudsjett for neste år. (ANB-NTB)

Artikkeltags