Salg av lokalmat til nye høyder

Salget av lokalmat skal tredobles de neste ti årene hvis landbruksminister Sylvi Listhaug får det som hun vil.

Salget av lokalmat skal tredobles de neste ti årene hvis landbruksminister Sylvi Listhaug får det som hun vil. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Landbruksminister Sylvi Listhaug vil omsette for et tosifret antall milliarder.

DEL

I dag selges det lokalmat i Norge for 3,5 milliarder kroner.

– Vekst og gründerskap i landbruket skal gi oss flere heltidsbønder på små og større gardsbruk. Størrelsen på gården er ikke avgjørende, men det den enkelte makter å få ut av ressursene er viktig, sier landbruksministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I 2025 skal det omsettes lokal mat og drikke for 10 milliarder kroner.

– Det skal vi få til. Markedet vokser allerede nå tre ganger så mye som matmarkedet generelt, påpeker hun.

Fredag la Sylvi Listhaug fram en gründermelding for landbruket i statsråd. Tittelen bærer bud om gården som ressurs og markedet som mål. Det listes opp en rekke tiltak som skal bidra til å få salget av lokalmat og lokalt drikke til himmels.

Nøkkelen er blant annet å koble lokalmatprodusenter og matkjedene bedre sammen ved hjelp av en database for lokalmatprodukter.

Det legges opp til å skape en årlig møteplass der lokale produsenter kan møte innkjøpere fra dagligvarehandelen, hoteller og restauranter. En slags datingtjeneste, med andre ord.

Det åpnes blant annet for direktesalg fra mindre produsenter av alkoholholdige varer over 4,7 prosent som ikke omfattes av EØS-avtalen. I dag må salget gå gjennom Vinmonopolet.

Dagens regelverk for alkoholreklame skal også justeres for å legge til rette for nøktern, faktabasert produktinformasjon.

Reiselivet er ikke glemt. Matministeren mener det er en nær sammenheng mellom landbruket og reiselivet.

– Vi vil styrke koblingen mellom det landbruksbaserte reiselivet og annet reiseliv. Det skal være tema i en stortingsmelding om reiselivsnæringen som legges fram neste år, sier Sylvi Listhaug.

Hun peker også på at norske bønder allerede har lang tradisjon for såkalt mangesysleri.

– Hver annen norsk bonde driver allerede en eller annen form for tilleggsnæring. Nå skal vi stimulere til å utvikle dette enda mer, uttaler Listhaug. (ANB)

Artikkeltags