Gikk for åpenhet i 2007

Idrettspresident Tom Tvedt forlater Kulturdepartementet etter et møte med kulturministeren.

Idrettspresident Tom Tvedt forlater Kulturdepartementet etter et møte med kulturministeren. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Forslaget om å følge offentlighetsloven ble enstemmig vedtatt på Idrettstinget.

DEL

– Den debatten som foregår nå er på ingen måte en ny debatt. Den hadde vi allerede i 2007. Da vedtok idrettstinget at det skulle utarbeides en strategi om større åpenhet. Men det er tydeligvis ikke gjort noe med det, sier Terje Rønning til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Idrettstinget vedtok allerede for ni år siden å følge offentlighetsloven som policy for driften.

Bråk om hovedanlegg

Den tidligere lederen i Norges Motorsportforbund ser med stor interesse, og undring, på de mange avisoppslagene og bråket rundt manglende åpenhet i Norges Idrettsforbund.

På Idrettstinget i 2007 fikk han nemlig enstemmig gjennomslag for dette forslaget.

«Idrettstinget pålegger Idrettsstyret i løpet av kommende tingperiode å innarbeide et system for større åpenhet i NIFs sentrale organer. Prinsippene i lov om offentlighet i forvaltningen (offentlighetsloven) skal legges til grunn for nye interne retningslinjer i NIF» lød det enstemmige vedtaket.

Bakgrunnen for forslaget var dragkampen om det nye hovedanlegget for motorsport. Rudskogen gikk i desember 2006 av med seieren, mens Motorsportforbundet, og et tidligere idrettsstyre, selv ville ha det lagt til Eggemoen utenfor Hønefoss. Opp mot 20 millioner kroner i tippemidler var med i potten.

Fikk ikke innsyn

– Prosessen rundt dette var helt lukket, men hadde stor samfunnspolitisk betydning. Vi fikk ingen innsyn i prosessen eller pengebeløp. Derfor foreslo vi dette. Da det ble vedtatt forventet vi jo også at det ville skje noe, sier Terje Rønning.

To år tidligere hadde styret i NIF gått inn for Eggemoen, mens Norges Bilsportforbund, som ikke er medlem av NIF, gikk for Rudskogen.

Informasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Martin Hafsahl har følgende kommentar til denne saken:

– Dette spørsmålet ble behandlet av det Idrettsstyret som ble valgt i 2007. De kvitterte ut sitt arbeid på Idrettstinget i 2011, uten at saken ble diskutert på nytt, påpeker Hafsahl overfor ANB.

– Idrettsstyret 2007-2011 iverksatte imidlertid flere tiltak. De innførte som praksis å publisere dagsorden før styremøtene, og å arrangere åpen time for pressen direkte etter alle styremøter.  Dette temaet er midt i kjernen av det Bernander-utvalget skal utrede, så det er nå naturlig å vente på utvalgets anbefalinger, legger han  til.

– Det pågår akkurat nå et tettpakket styremøte både i dag og i morgen, og vi må derfor be om å få komme tilbake til saken etter helgen, sier Martin Hafsahl. .(ANB)

Artikkeltags