Nei til VM-boikott

Det er først og fremst de uverdige arbeidsforholdene under byggingen av idrettsanleggene i Qatar som er er grunnen til boikottkravet. Man frykter at 4.000 arbeidere kan ha mistet livet før mesterskapet sparkes i gang i 2022.

Det er først og fremst de uverdige arbeidsforholdene under byggingen av idrettsanleggene i Qatar som er er grunnen til boikottkravet. Man frykter at 4.000 arbeidere kan ha mistet livet før mesterskapet sparkes i gang i 2022. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Ledere i flere LO-forbund synes det er bedre å snakke om VM-problemene i Qatar.

DEL

Norsk Arbeidsmandsforbund får neppe gjennomslag for sitt landsmøtevedtak om en boikott av fotball-VM i Qatar.

Etter det ANB erfarer går det mektige Fellesforbundet, det største LO-forbundet i privat sektor, ikke inn for en boikott av fotball-VM i Qatar.

Det gjør heller ikke det største LO-forbundet, Fagforbundet.

– Boikott er et veldig kraftig virkemiddel. Før man går til det skrittet, vil jeg nok mene at man må prøve alle andre virkemidler først. Som for eksempel dialog, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Leder i NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon), Joachim Walltin, er enig i at boikott ikke er et bra virkemiddel.

– Vi har ikke diskutert dette i vårt sentralstyre ennå, men generelt vil jeg si at vi foretrekker andre virkemidler innen idretten. Det er viktig å sette søkelyset på problemene, og alle aktører har et ansvar for å påvirke gjennom våre kanaler. Det føler jeg også er blitt gjort. Om det ikke er gjort bra nok, må det settes inn enda større trykk på akkurat det, sier Walltin.

LO-leder Gerd Kristiansen stiller seg tvilende til at en ensidig norsk boikott vil ha noen stor effekt.

– Vi klarer ikke å bevege noen om vi ikke snakker med dem vi er uenig med. Vi har ingen mulighet til innflytelse hvis vi sitter på sidelinja. Går vi til boikott, mister vi muligheten for dialog, mener Gerd Kristiansen.

Gjennom den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ITUC har LO blant annet bidratt med henvendelser til FIFA hvor det er bedt om at det sendes uavhengige observatører til Qatar.

Verdens øyne har vært rettet mot FIFA og korrupsjonsskandalene de siste dagene.

Det er imidlertid først og fremst de uverdige arbeidsforholdene under byggingen av idrettsanleggene i Qatar som er er grunnen til boikottkravet. Man frykter at 4.000 arbeidere kan miste livet før mesterskapet sparkes i gang i 2022. (ANB)

Artikkeltags