Falt med 30 prosent

Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre presenterer resultater for 2. kvartal 2015.

Konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre presenterer resultater for 2. kvartal 2015. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Den lave oljeprisen er grunnen til at Statoils resultat i andre kvartal ble 30 prosent lavere enn i fjor.

DEL

Resultatet ble likevel bedre enn ventet.

Oljeprisfallet preger hele bransjen, og mange analytikere hadde på forhånd ventet et enda dårligere resultat for Statoil.

- Resultatet er oppmuntrende, sier konsernsjef Eldar Sætre til NTB.

Han viser til et positivt kostnadsbilde og sterk produksjonsvekst. Også framover vil resultatet naturlig nok avhenge sterkt av oljeprisen.

- Det eneste vi kan gjøre, er å jobbe videre med forbedringsprogrammet vårt. Der er vi godt i gang, men vi har fortsatt mye å gjøre fram mot 2016, sier Sætre.

Statoils justert driftsresultat før skatt var på 22,4 milliarder i andre kvartal i år, mot 32,3 milliarder kroner i samme periode i fjor.

Solgte eiendeler

I løpet av ett år er oljeprisene omtrent halvert, og målt i norske korner var de gjennomsnittlige prisene 28 prosent lavere i andre kvartal i år enn ett år tidligere.

Statoils finansielle resultater var preget både av salgsgevinster og lavere priser, ifølge Sætre.

Driftsinntektene ble på 124,4 milliarder kroner, mot 142,6 milliarder kroner i andre kvartal i fjor. Selskapets resultat i henhold til de internasjonale regnskapsstandardene IFRS var 10,1 milliarder kroner, mot 12 milliarder i samme periode i fjor. Dette resultatet ble påvirket av gevinsten fra salget av Shah Deniz-prosjektet i Aserbajdsjan og South Caucasus-rørledningen, som kom på 12,3 milliarder kroner.

Nedgangen i det justert driftsresultatet på nær 10 milliarder kroner, tilsvarende 30 prosent, var markant bedre enn fallet på 40 prosent som analytikere i snitt hadde ventet, ifølge E24.

Varsler stabilt utbytte

Resultat per aksje var 3,15 kroner, en nedgang fra 3,75 kroner i samme periode i fjor.

Styret i Statoil har bestemt at det skal utbetales et kvartalsutbytte på 1,8 kroner. Neste kvartal forventes det at utbyttet vil bli det samme, ifølge selskapet, som imidlertid varsler at utbyttet heretter vil bli fastsatt i dollar.

Tross salg av eiendeler leverte Statoil en produksjon på 1.873 millioner fat oljeekvivalenter (FOE), en økning på 4 prosent mot fjoråret, ifølge selskapet.

Produksjonen fra norsk sokkel økte med 7 prosent.

- Økningen skyldtes hovedsakelig opptrapping av produksjon på ulike felt, høyere gassalg fra norsk sokkel og lavere vedlikehold sammenlignet med andre kvartal 2015. Forventet naturlig nedgang og reduserte eierandeler som følge av salg motvirket delvis denne økningen, skriver selskapet. (ANB - NTB)

Artikkeltags