Anklager om streikebryteri

Lederen i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, anklager Kreftforeningen for streikebryteri.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, anklager Kreftforeningen for streikebryteri. Foto:

De streikende sykepleierne anklager Kreftforeningen for streikebryteri . Ufaglærte skal ha blitt leid inn for å gjøre sykepleiernes jobb i sommer. Nå varsles det aksjoner.

DEL

– Vi reagerer sterkt på dette overtrampet og vurderer nå hvilke konkrete tiltak som skal iverksettes. Det er for tidlig å komme inn på akkurat hva vi gjør, men det er klart at det er ulike former for boikott og blokade som i første rekke er under vurdering, sier forbundsleder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I et brev sendt til Kreftforeningen og NHO fredag anklager Norsk Sykepleierforbund Kreftforeningen for streikebryteri. By hevder at foreningen har leid inn ufaglærte til å gjøre de streikende sykepleiernes jobb under sommerleiren på Lågøya. Hun mener også å vite at øvrige ansatte i Kreftforeningen har jobbet lengre vakter for å dekke opp for de manglende sykepleierne.

LES OGSÅ: Streikeretten er truet

Arbeidslivets spilleregler

– Arbeidstakersiden har lang tradisjon for å finne løsninger som gjør at barn og syke ikke blir skadelidende under streik. Det forutsetter imidlertid at arbeidsgiver følger arbeidslivets spilleregler. Dette overtrampet er det siste i rekken av en serie overtramp, noe vi selvsagt ikke kan la fortsette, sier By.

NHO Abelia, som organiserer Kreftforeningen, mener på sin side at det ikke er snakk om streikebryteri.

LES OGSÅ: Streiken trappes kraftig opp

Sterkt redusert

– Kreftforeningen har ikke gjort noen omlegging for å opprettholde full drift. Åpningstiden for tilbudet på Kreftlinjen er sterkt redusert som følge av streiken, og ved Lågøya var det ledere som steppet inn for å sikre at en sårbar gruppe ungdommer skulle få et tilbud. Det er vanlig at ledere utfører arbeid som de er ansvarlige for i streikesituasjoner. I tillegg ble også tilbudet på Lågøya redusert til å være en aktivitetsleir, og et viktig tilbud som organiserte samtalegrupper ble ikke gjennomført, sier direktør for arbeidsrett og HMS, Birgit Abrahamsen i Abelia.

Også Kreftforeningen avviser at det er snakk om streikebryteri. Organisasjonsdirektør Jacob Conradi sier det ikke stemmer at ansatte ved Kreftlinjen har jobbet lengre vakter, og at all ekstrabemanning i forbindelse med sommerleiren for barn og unge har vært planlagt.

– Sykepleierforeningen ønsker å score en poeng. Vi vet at det er ulike politiske ståsteder her, og at NHO og Sykepleierforbundet ser ulikt på hva som er streikebryteri. Vi er trygge på at det vi har gjort ligger innenfor det vi kan gjøre. Vi er en seriøs arbeidsgiver, og ønsker å fortsatt være seriøse gjennom en krevende situasjon, sier Conradi, og legger til:

– Jeg er litt overrasket over timingen. Jeg vet at det er dialog mellom partene nå, og da er det synd å skape negativ oppmerksomhet rundt dette for å få fram et poeng.

19 sykepleiere er tatt ut i streik hos Kreftforeningen. Sykepleierne ønsker å beholde sykepleieravtalen, men Kreftforeningen ønsker at sykepleierne skal ha funksjonæravtale i likhet med de andre som jobber i hjelpetelefonen. (ANB)

Artikkeltags