Olaugs tordentale

APPLAus: Olaug Bollestad fikk varm applaus fra sine yrkeskollegaer på debattmøtet til Norsk Sykepleierforbund. FOTIO: HELGE RØNNING BIRKEKLUND, ANB

APPLAus: Olaug Bollestad fikk varm applaus fra sine yrkeskollegaer på debattmøtet til Norsk Sykepleierforbund. FOTIO: HELGE RØNNING BIRKEKLUND, ANB

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var sjelden klar tale da Olaug Bollestad (KrF) kom hjem til sine egne.

DEL

– Ja, jeg kjenner meg igjen. Og jeg tror jeg vet hvor skoen trykker. Virkeligheten er annerledes enn det bildet politikerne har av situasjonen, sier KrF-nestleder, Olaug Bollestad, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Framtidens behov for sykepleiere var tema under torsdagens frokostmøte i regi av Norsk Sykepleierforbund under Arendalsuka. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og Torgeir Micaelsen (Ap) måtte bryne seg på den tidligere intensivsykepleieren fra KrF.

En undersøkelse foretatt av NOVA viser at halvparten av landets sykepleiere som jobber i hjemmetjenesten eller på sykehjem, enten vil eller vurderer å slutte. Hovedgrunnen er at det er for få sykepleiere på jobb. Det skaper tidspress og fører til at sykepleieren ikke har mulighet til å gi pasientene tjenester som er etisk og faglig forsvarlig.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie tar dette som en klar advarsel og signal om at det er en for stor variasjon i kvaliteten og tjenestene i eldreomsorgen.

– Men den andre halvdelen trives veldig godt og føler at de har en meningsfull jobb, poengterer han.

Etterutdanning er et viktig element for regjeringen, og Høie mener kompetansetiltak og lederutdanning kan bøte på problemet.

  • Les også: Vil få flere menn til yrket 

Det fikk imidlertid Olaug Bollestad til å komme med en sjelden klar tordentale.

– Det hjelper ikke med videreutdanning hvis det fører til at enda færre er på jobb, mener hun.

– Vi må først og fremst sørge for at det er sykepleiere på jobb. Så må vi bestemme at hvis det skal være rom for fagutvikling, må sykepleieren, på lik linje med alle andre, få tid til det i arbeidshverdagen, mener Olaug Bollestad.

– Ferdig utdannet kommer sykepleieren rett ut i den brutale virkeligheten. Kjempesyke pasienter, med gjennomsnittlig syv sykdomsdiagnoser hver. Og ofte utskrevet fra sykehuset. Det skal takles med en deltidsstilling hvor det er vanskelig å få kontinuitet og opplæring. Hvis vi ikke tar tak i disse unge vil de slutte før vi vet ordet av det. Og da har vi en kjempeutfordring. Det er flott å høre at vi skal få flere sykepleiere. Men vi kommer ingen vei hvis vi ikke klarer å bevare de som allerede er sykepleiere, mener Olaug Bollestad. (ANB)

Artikkeltags