Kypros-fred i sikte

SNARVISITT: Espen Barth Eide på snarvisitt under Arendalsuka.

SNARVISITT: Espen Barth Eide på snarvisitt under Arendalsuka.

Artikkelen er over 2 år gammel

Espen Barth Eide (52) er på snarvisitt i Norge, med en liten pause fra intense fredsforhandlinger.

DEL

Den tidligere utenriksministeren har den siste tiden jobbet heltid som FNs spesialutsending til Kypros og som leder for fredsforhandlingene som foregår der.

Langvarig konflikt

En konflikt som har pågått nesten like lenge som han selv har levd, kan gå mot løsning. Kontoret er i Genève, men han oppholder seg mest i Kypros.

Oppdraget har han hatt i to år, men fra i sommer er det fulltidsjobb.

– Det betyr bare at jeg bruker mer tid på det jeg allerede gjorde, sier Espen Barth Eide til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen for det er enkel: Det er store framgang i forhandlingene.

– Da jeg begynte var det ikke forhandlinger i det hele tatt. De første månedene la vi grunnlaget for at det kunne bli nye forhandlinger. Så begynte forhandlingene i fjor. Og nå har det tatt av, sier Espen Barth Eide.

– Nå er det så intenst at det hadde vært uansvarlig å dele med noen andre arbeidsgivere.

Som visegeneralsekretær har han vide fullmakter.

Kypros har vært delt i et halvt århundre. Håpet nå er at landet kan gjenforenes som en føderal stat, med hver sin delstat men innenfor en føderal ramme.

– Vi er ferdig med å tegne opp den politiske strukturen, inkludert domstolssystem. Vi har hatt krevende forhandlinger om eiendom. Det er i ferd med å gå i boks. Statsborgerskapet er ferdig løst. Mye av økonomi-spørsmålene og EU-spørsmålet er avklart. Det som blant annet gjenstår er spørsmålet om territorium, sikkerhet og det fremtidige forholdet til nabolandene, spesielt Hellas og Tyrkia.

Atomvåpen-spørsmål

Noe av fritiden hjemme i Norge brukte Espen Barth Eide på å besøke Arendalsuken, og Atlanterhavskomiteens arrangement om «Dagens generasjon – gårsdagens trusler».

– Hva bør man bekymre seg for nå i forhold til eksistensielle trusler som atomvåpen og masseødeleggelsesvåpen. Da jeg ble med i AUF var vi midt oppe i striden rundt dobbeltvedtaket og blokkpolitikkens kaldeste tid. Selv om atomvåpen forsvant fra den politiske agendaen, forsvant ikke atomvåpen fra verden. Sannsynligheten for armageddon har gått ned, men sannsynligheten for at noen bruker atomvåpen har gått opp, sier Espen Barth Eide. (ANB)

Artikkeltags