Mener søndagsåpne butikker kan redde ungdomsledigheten

ÅPENT: Stefan Heggelund (H) er ønsker søndagsåpne butikker. Nå kaster han inn ungdomsledigheten som et argument for reformen. 
FOTO: HELGE RØNNING BIRKELUND, ANB Bildetekst

ÅPENT: Stefan Heggelund (H) er ønsker søndagsåpne butikker. Nå kaster han inn ungdomsledigheten som et argument for reformen. FOTO: HELGE RØNNING BIRKELUND, ANB Bildetekst

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Stefan Heggelund (H) kaster søndagsåpne butikker inn i debatten om ungdomsledigheten.

DEL

- Søndagsåpne butikker vil gjøre det lettere for ungdom å få jobb. Derfor bør vi også se på det som et rent sysselsettingstiltak, sier Stefan Heggelund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han innrømmer at det nok er et kontroversielt utspilt, men mener det er på tide å tenke utradisjonelt for å stoppe den negative utviklingen for ungdom på arbeidsmarkedet.

Positiv innvirkning

Høyrepolitikeren viser til en rapport fra OECD, organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling. Rapporten peker på søndagsåpne butikker som en konkurransehemmende regulering som er skadelig for økonomi og sysselsetting.

Den konkluderer med at søndagsåpne butikker har en positiv innvirkning på arbeidsmarkedet.

– Rapporten viser at søndagsåpne butikker i Europa helt klart har hatt en positiv effekt i forhold til sysselsetting, sier Stefan Heggelund, som er medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Studie og jobb

Onsdag presenterte Statistisk sentralbyrå (SSB) sin Arbeidskraftundersøkelse (AKU) for andre kvartal i 2015. De siste 12 månedene er det blitt 31.000 flere arbeidsledige. Halvparten av disse er under 25 år.

En tredjedel av den økte ledigheten i denne perioden gjaldt ungdom under utdanning. De fleste av disse ønsker seg en arbeidstid på mellom 10 og 30 timer i uka.

– Søndagsåpne butikker er midt i blinken for å hjelpe denne gruppen, påpeker Stefan Heggelund.

– Snodig utspill

Line Henriette Hjemdal (KrF) synes det er et snodig utspill og viser en snever tankegang å kaste inn sysselsettingskortet i kampen for å få gjennomslag for søndagsåpne butikker.

"Jeg tror vi må tenke i andre baner enn dette

line henriette hjemdal

Kristelig Folkeparti

KrF-politikeren vil heller tenke i andre baner.

– Jeg tror ikke muligheten for å jobbe en dag ekstra i uken vil gi store utslag verken på folks inntekter eller på ledighetstallene. Det må nok langt mer målrettede tiltak til for å få bukt på ledigheten, mener Hjemdal.

Hun har heller ingen tro på at dette løser problemer for studentene.

– Jeg trodde Høyre hadde et ønske om å få flere heltidsstudenter, sier Hjemdal spørrende.

– Seks av 10 studenter mener de allerede bruker for mye tid på jobb og for lite tid på studier, sier Hjemdal. (KrF

Hun viser også til at det store flertallet i folket - studenter inkludert - er mot søndagsåpne butikker. (ANB)

Artikkeltags