Støre: Stor skuffelse for Arbeiderpartiet

Det var en skuffet Ap-leder Jonas Gahr Støre som talte i Folkets Hus sent mandag kveld.

Det var en skuffet Ap-leder Jonas Gahr Støre som talte i Folkets Hus sent mandag kveld. Foto:

Ap-lederen erkjenner at han har tapt valget.

DEL

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk på scenen omtrent et kvarter før midnatt mandag kveld.

- Vårt mål var å gi Norge en ny regjering. Det visste vi var en tøff oppgave. Vi visste det ville bli jevnt. Vår side i politikken har styrket seg, men slik det ser ut nå holdt det akkurat ikke til å erstatte Høyre- og Frp regjeringen med en Ap-ledet regjering, sa Støre, og la til:

Dette valgresultatet er en stor skuffelse for Ap. Men vi er fortsatt størst. Vi er samlet, og har stått i kampen sammen.

Støre svarer slik på spørsmålet fra NTB om han fortsetter som leder:

– Ja, fordi Ap har valgt meg og står bak meg, og det ansvaret tar jeg.

Ap taper

Stemningen sank som en stein på Arbeiderpartiets valgvale på Folkets Hus da de første prognosene for valget ble sluppet klokka 21.

Siden da har tallene vært mer eller mindre klare. Erna Solberg vil fortsette som Norges statsminister. Arbeiderpartiet har gjort et katastrofevalg, og både Venstre og Krf ser ut til å komme seg over sperregrensen.

– Hvis prognosene stemmer, har vi ikke lyktes i å forklare vår visjon for framtiden og for hvordan folk kan kjenne seg igjen i den. Dette er ikke et godt nok resultat for Arbeiderpartiet, sa nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske til pressen minuttet etter at prognosene ble kjent.

Nå ligger altså partiet an til å få en oppslutning på godt under 30 prosent. I 2001 gjorde Arbeiderpartiet et katastrofevalg med 24,3 prosents oppslutning. Med unntak av 2001 må vi tilbake til 30-tallet for å finne tilsvarende svake tall for Arbeiderpartiet.

– Fortsatt størst

LO-leder Hans Christian Gabrielsen er tydelig misfornøyd med resultatet, selv om han understreker at kvelden fortsatt er ung. I det intervjuet ble gjort var i overkant av 40 prosent av stemmene talt opp.

– Hvis dette resultatet står seg, skal vi ikke være fornøyd med det. Vi har langt større ambisjoner om oppslutningen omkring Arbeiderpartiet enn det resultatet vi ser nå. Men Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet på Stortinget. Det er også viktig, sier Gabrielsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Artikkeltags