Lavere stipendgrense kan gi drop-out

Oslo  20150616.
SV leder Audun Lysbakken holder sommerpressekonferansen på Tøyen skole tisdag formiddag. 
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Oslo 20150616. SV leder Audun Lysbakken holder sommerpressekonferansen på Tøyen skole tisdag formiddag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er blitt langt vanskeligere å få stipend. SV-leder Audun Lysbakken frykter konsekvensene.

DEL

– Vi har lik rett til utdanning i vårt land. Jeg er oppriktig bekymret for at dette prinsippet nå står i fare, sier Audun Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det kommer stadig historier fra ulike deler av landet om ungdom som frykter de ikke klarer å fullføre videregående skole fordi inntektsgrensen er redusert, sier SV-lederen.

Det har vært bred politisk enighet om at noe måtte gjøres med stipendgrensen. Regjeringen har også gjort ordningen strengere. Men altså for streng, mener Lysbakken.

– Det var fornuftig å legge den om. Før fikk for mange som egentlig ikke behøvde det stipend. Nå er det gjort slik at mange, som trenger det, ikke får stipend. Derfor må vi tenke oss om på nytt. Det som skulle være en gjennomgang for å gjøre fornuftige justeringer har gått galt, alt for galt, mener Lysbakken.

Han håper det ikke ligger noen prestisje for kunnskapsministeren knyttet til grensene, og ber ham innstendig om å se på grensene med nye øyne.

Det skjer lite trolig, skal man tro kunnskapsministeren selv.

- Enhver stor reform må evalueres etter en tid. Også denne. Samtidig synes Lysbakken å glemme at denne regjeringen også har økt støtten til dem med dårligst økonomi, sier Torbjørn Røe Isaksen til ANB.

- Vi må også se grunnstipendet sammen med andre støtteordninger. Læremidler i videregående skole betales av skolen, alle elever får et stipend til utstyr uavhengig av inntekt og vi har borteboerstipend, poengterer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. (ANB)

Artikkeltags