Vil ha observatører i Tyrkia

Hans Olav Syversen er parlamentarisk nestleder i KrF

Hans Olav Syversen er parlamentarisk nestleder i KrF Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Hans Olav Syversen mener regjeringen må intensivere menneskerettighetspresset på Tyrkia.

DEL

- Vi får inn meldinger om alvorlige menneskerettighetsbrudd som beskriver et Tyrkia som tar flere steg bort fra demokrati og grunnleggende rettsstatsprinsipper. Hvis ikke Norge og det internasjonale samfunnet oppnår bedre dialog med Tyrkia vil vi raskt stå overfor en situasjon med et større antall politiske flyktninger som vil ha behov for beskyttelse i Europa, sier KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen.

I etterkant av kuppforsøket i Tyrkia har flere organisasjoner, blant annet Amnesty, samlet informasjon og bevis for at tyrkere blir utsatt for vold, tortur og voldtekt av politi og soldater. Tyrkia har erklært unntakstilstand i tre måneder som følge av kuppforsøket 15. juli.

Nå mener KrF at Norge bør presse på for at internasjonale observatører får komme inn i Tyrkia for å observere den alvorlige menneskerettighetssituasjonen.

- Regjeringen må gjennom alle våre kanaler med tyrkerne gjøre det klart at Norge ikke aksepterer brudd på menneskerettighetene, og påpeke hvilke negative konsekvenser dette kan føre med seg. Vi forventer at regjeringen intensiverer den bilaterale menneskerettighetsdialogen og dialogen gjennom partnerskapet i NATO i sin tilnærming til Tyrkia. Man bør sørge for at det så snart som mulig kommer på plass internasjonale observatører for å få dokumentert menneskerettighetssituasjonen, sier Syversen, som også gjør det klart at kupp mot demokratisk valgte myndigheter må fordømmes, men at reaksjonene i etterkant av kuppet ser ut til å stride mot grunnleggende menneskerettigheter.

- Vi er spesielt bekymret for hvordan tyrkere som stiller seg i opposisjon til det sittende regimet blir behandlet, herunder både religiøse minoriteter og politiske opposisjonelle.  Meldingene vi får gir grunn til stor bekymring og uro. Norge må gjøre det klart i sin dialog med Tyrkia at hevn ikke er et legitimt virkemiddel overfor de som ikke er enige med regimet, sier Syversen.

Artikkeltags