Bekymret for dyrere mat

Stadig flere er bekymret for at matvareprisene skal øke, viser en ny undersøkelse.

Stadig flere er bekymret for at matvareprisene skal øke, viser en ny undersøkelse. Foto:

Høy prisvekst og lav lønnsvekst har gitt oss lavere kjøpekraft.

DEL

Stadig flere bekymrer seg for at matvareprisene skal øke, viser en undersøkelse fra TNS Gallup. Mens det i fjor var to av ti som var bekymret for økte matvarepriser i 2016, er det tre av ti som svarer det samme i år.

– Lave renter har gitt mange et godt handlingsrom, men den store bekymringsøkningen betyr nok at mange også forbereder seg på at økonomien kan bli litt strammere i år, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Stort matbudsjett

Bekymringen for at matvarene skal bli dyrere er spesielt synlig blant dem som leier bolig. Nær fire av ti i denne gruppen bekymrer seg.

Det er også en sammenheng mellom inntekt og grad av bekymring. Halvparten av dem som tjener under 400.000 kroner i året svarer at de er bekymret for en prisøkning på mat.

– Matbudsjettet er unødvendig stort hos mange familier, og tusenlappene flyr om man går i butikken flere ganger i uken uten en plan, sier Reitan.

Nye rutiner

– Det er mye å spare på å planlegge matinnkjøpene og kutte ned antall butikkbesøk. Da er også tendensen at matsvinnet reduseres samtidig som en mindre andel av inntekten din havner i søpla, føyer hun til.

Forbrukerøkonomens oppfordring er å starte det nye året med å innføre en ny rutine.

– En familie kan spare flere tusen kroner hver måned ved å planlegge matinnkjøpene, kutte antall turer til butikken og spise mer restemat, sier Reitan.

Matbudsjettet er unødvendig stort hos mange familier.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea

Blir overrasket

– Mange forbereder seg på at økonomien kan bli litt strammere i år, sier forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: Pressebilde/ANB

– Mange forbereder seg på at økonomien kan bli litt strammere i år, sier forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: Pressebilde/ANB

Er du blant dem som ikke er urolig for at maten din skal bli dyrere, kan du likevel ta noen grep for å handle mer fornuftig.

– Jeg snakker ofte med folk som ikke aner hva de bruker på mat hver uke. Jeg har en mistanke om at mange vil få seg en overraskelse om de ser på nettbanken sin og summerer disse utgiftene, sier Reitan. (ANB)

Tips til matbudsjettet

  • Kutt ned antall turer til butikken. Planlegg matinnkjøpene og skriv handleliste.
  • Sjekk hva du allerede har av matvarer før du går i butikken. Spis mer restemat.
  • Ikke følg datostemplingen slavisk, men lukt og smak på maten før du kaster den. Varer merket med «best før» kan ofte spises lenge etter datostemplingen
  • Oppbevarer du maten riktig, holder den seg også lenger.

Artikkeltags