25 milliarder unna Soria Moria

Svømmebassenget i Stridsklevhallen i Porsgrunn står fortsatt uten vann. - Dette har vært et absurd teater i snart sju år, sier Haavard Gjestland i den lokale velforeningen. Han øyner nå gjenåpning til høsten.

Svømmebassenget i Stridsklevhallen i Porsgrunn står fortsatt uten vann. - Dette har vært et absurd teater i snart sju år, sier Haavard Gjestland i den lokale velforeningen. Han øyner nå gjenåpning til høsten. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

25 milliarder kroner. Det er prislappen på løftene som regjeringen ennå ikke har innfridd.

DEL

Statsminister Jens Stoltenberg har fortsatt langt igjen til Soria Moria. Og tiden begynner å bli knapp, for det gjenstår bare ett statsbudsjett av denne stortingsperioden. Søndag samler han statsrådene til et første «blodbad» om 2009-budsjettet. Sammen med finansminister Kristin Halvorsen har han skissert et stramt opplegg der mange løfter må kastes på båten.

De store tallfestede løftene som gjenstår for å oppfylle Soria Moria-erklæringen beløper seg til mellom 24- og 27 milliarder kroner. Det viser beregninger som økonomer og rådgivere i Høyre har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bare halvparten

– Regjeringen vil i beste fall kunne innfri halvparten av de gjenstående løftene, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner. Han mener at regjeringen nå møtes av en selvforskyldt forventningskrise.

– I 2005-valgkampen sa de rødgrønne at alle problemer kunne løses med mer penger. Og så har regjeringen kunne boltre seg i 130 milliarder flere skattekroner enn den borgerlige regjeringen hadde i 2005. Likevel er regjeringen milevidt unna å kunne innfri sine løfter, sier Sanner.

Tomme svømmebasseng har blitt symbolet på spriket mellom de rødgrønnes løfter og gjerning.

– Nærmere 200 bassenger mangler fortsatt vann. Her har det skjedd lite. Løftene viser seg bare å være valgflesk, sier president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund.

Mer til kommunene

Høyres vurderinger er at regjeringen må gi kommunene rundt 6 milliarder kroner mer å rutte med neste år for å kunne stå noenlunde oppreist i 2009-valgkampen. Den andre store utfordringen blir å bringe forskningsinnsatsen opp på tre prosent av brutto nasjonalbudsjett. Det vil koste 5,4 milliarder kroner, og neppe blir ifølge ANBs rødgrønne kilder neppe innfridd.

Politisk er det nemlig mye mer viktig å senke maksprisen og tilby barnehageplass til alle som ønsker det. Det koster samlet rundt 2,8 milliarder kroner.

Regjeringen har videre lovet å utvide foreldrepermisjonen til fem uker og gi far egne opptjeningsrettigheter. Dette har en prislapp på 900 millioner.

Et annet viktig område er samferdsel. Her har de rødgrønne lovet å innfri løftene som ble gitt i forbindelse med Nasjonal transportplan. Det betyr en pålussing på 1,9 milliarder kroner i tillegg til veksten som allerede ligger inne.

Bønder og u-hjelp

SV er veldig opptatt av å øke bistandsbudsjettet opp til en prosent av brutto nasjonalinntekt. Det koster drøye 1,1 milliarder kroner.

Hvis bøndene skal bli fornøyd, så må regjeringen legge to-tre milliarder i potten i landbruksoppgjøret.

Gratis læremidler i skolen er et annet viktig område for de rødgrønne. Her er prislappen 400 millioner kroner.

Runde formuleringer om bedring for barnevernet, politiet, rusomsorgen og landets sykehus er vanskelig å sette prislapp på, men her snakker man fort om tre til fem milliarder samlet sett.

I dag er det gratis frukt og grønt for ungdomsskoleelevene. Det vil koste en halv milliard å gi det samme tilbudet i barneskolene.

I tillegg kommer mange andre kontrete løfter hvor det ikke har vært mulig å anslå utgiftene. Det gjelder for eksempel den såkalte ungdomsgarantien for alle under 25 år. (ANB)

Artikkeltags