– Å mige i andres bed kan være bra

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) klarte ikke dy seg for noen morsomheter i Stortingets spørretime onsdag.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) klarte ikke dy seg for noen morsomheter i Stortingets spørretime onsdag. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

– Å skite i eget reir er ikke bra, men å mige i andres bed kan være en god ting.

DEL

Det mener landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Livsvisdommen kom fram i Stortingets spørretime onsdag da Brekk besvarte et spørsmål fra Torgeir Trældal (Frp) om å bruke urin som gjødsel.

Statsråden innrømmet at han hadde gjort seg noen strøtanker omkring spørsmålsstillingen.

Trældal viste til oppslag i Nationen om at miljøtrusselen med nitrogen- og fosforutslipp fra landbruket kan minskes kraftig dersom man tar i bruk urin fra voksne personer som gjødsel.

Trældal siterte høyskolelektor Thomas Cottis ved Høgskolen i Hedmark: «Urin fra det norske folk er nok til å gjødsle hele det norske kornarealet hvert år».

Hva mener statsråden om dette forslaget, ville den nyfikne representanten vite.

Stort alvor

Landbruksministeren bedyret at han tok saken på stort alvor, men kunne ikke holde seg helt: «Jeg skjønner at representanten kan føle seg trengt til et oppfølgingsspørsmål om det kan være riktig å bruke midler på forskning på dette aktuelle temaet», sa han.

– Det er naturligvis avløpssystemer og infrastruktur, og kostnader knyttet til dette, som gjør at det aktuelle forslaget etter all sannsynlighet vil bli helt uforholdsmessig kostbart som miljøtiltak i stor skala, fremholdt Brekk.

I landbruket mener han derimot at vi i stor grad har den teknologien som er nødvendig for å håndtere et helt naturlig avfallsprodukt som urin fra mennesker. Teknologien som brukes til husdyrgjødsel er helt overførbar. Brekk slo fast at et avfallsprodukt som steril urin kan brukes som gjødsel for å produsere rene og flotte landbruksvarer.

Positiv til urinforskning

Statsråden stilte seg ikke avvisende til forskning på området.

– Vi har og bør ha akademisk frihet i Norge. Det er også viktig at det er stor takhøyde for at forskere tar opp spørsmål til diskusjon, selv om noen ideer g forslag kan virke mindre realistiske i dag.

– Herr president, det er ingen grunn til å skylle ned ideer som i fremtiden kan vise seg å bli strålende løsninger, avsluttet landbruks- og matministeren. (ANB-NTB)

Artikkeltags