Ap faller dramatisk

Jens Stoltenberg og Erna Solberg er nesten like store, ifølge partimålingen til Opinion Perduco for april. Med 29, 6 prosent oppslutning puster Høyre Ap i nakken. Ap faller over tre prosent og lander på 30, 6 prosent.

Jens Stoltenberg og Erna Solberg er nesten like store, ifølge partimålingen til Opinion Perduco for april. Med 29, 6 prosent oppslutning puster Høyre Ap i nakken. Ap faller over tre prosent og lander på 30, 6 prosent. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Arbeiderpartiet faller 3,3 prosentpoeng og får en oppslutning på 30,6 på ny måling. Høyre puster nå Ap i nakken.

DEL

Høyre får 29,6 prosent på partimålingen som er utført av Opinion Perduco for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Men mens Erna Solbergs parti har ligget stødig rundt 30-tallet de siste tre månedene, stuper Arbeiderpartiet med 3,3 prosentpoeng og havner på 30,6 prosents oppslutning for april.

Aps partisekretær, Raymond Johansen, tar velgersvikten med knusende ro.

– Jeg har ikke lyst til å spekulere i hvorfor. Målingene svinger stadig, men vi har ligget stabilt høyt etter sju år i regjering. Ser vi på dagens tall sammenliknet med målingene i 2008, ser det ikke noe dårligere ut enn da vi vant stortingsvalget i 2009, fastslår Aps partisekretær overfor ANB.

Johansen understreker samtidig at det blir stadig tydeligere at stortingsvalget i 2013 blir et retningsvalg.

– Målingene viser at vi ikke kan ta noe for gitt, men at vi i Ap hele tiden må ut og vise velgerne, påpeker han.

Høyre viser igjen sterke tall, synker bare med 0,8 prosentpoeng og lander på solide 29,6 prosent. Frp holder stand på rundt 17 prosent, mens KrF gjør et byks på 1,9 prosentpoeng og lander på 5 prosent. Venstre ligger stabilt på rundt 5 prosent.

– Målingen er veldig gledelig og bekrefter at Høyre og resten av de borgerlige partiene står sterkt. De positive meningsmålingene i vinter gir et veldig godt grunnlag for at Høyres landsmøte i neste uke kan bli en partifest. Samtidig skal vi ikke hvile på laurbærene, men jobbe med politikken i tida framover, sier Høyre-leder Erna Solberg til ANB.

Dersom det hadde vært stortingsvalg i dag ville det blitt solid borgerlig flertall. Fremskrittspartiet ser ut til å ha stabilisert seg rundt 17 prosent, altså på et litt høyere nivå enn tidligere.

– Samlet ville de to høyrepartiene bare ha manglet ett mandat på flertall dersom den nye mandatfordelingen mellom fylkene legges til grunn, sier valgforsker Bernt Aardal.

– Arbeiderpartiet lå lenge rundt 34-tallet på målingene. Nå har det største regjeringspartiet bikket ned mot 30. Årsaken til dette kan nok skyldes mye negativ oppmerksomhet generelt og Støre-saken spesielt, forklarer Aardal.

– Høyre blir oppfattet som det sentrale opposisjonspartiet. Jo mer det blir snakk om framtidig regjering, jo mer kommer Høyre i fokus, sier valgforskeren.

Han viser til at det er relativt mange velgere som har satt seg på gjerdet. Bakgrunnstallene i Opinions måling viser at Frp ikke mister like mange velgere til Høyre som tidligere, men lojaliteten hos tidligere Frp-velgere fortsatt er relativt stor. På den annen side har lekkasjen fra Ap og SV til Høyre økt den siste tiden.

Høyre har sterkest lojalitet. 85 prosent av dem som stemte på Høyre ved stortingsvalget i 2009 holder fast på Erna Solbergs parti.

Både KrF og SV går merkbart fram den siste måneden. Nå er disse partiene igjen godt over sperregrensen for utjevningsmandater.

Meningsmålingen til Opinion Perduco er tatt opp i perioden 17. til 23. april. Tusen personer er spurt hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. 73 prosent har angitt partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra forrige måned i parentes):

Ap ... 30,6 prosent (tilbake 3,3)

SV ... 4,9 prosent (fram 1,1)

Sp ... 4,9 prosent (tilbake 0,1)

Høyre ... 29,6 prosent (tilbake 0,8)

Frp ... 16,7 prosent (tilbake 0,3)

KrF ... 5,0 prosent (fram 1,9)

Venstre ... 5,4 prosent (fram 0,4)

Rødt ... 1,4 prosent (fram 0,4)

Andre ... 1,5 prosent (fram 0,9) (ANB)

Artikkeltags