Bygg og anlegg jubler – slipper å bli avskiltet

Ansatte i små og mellomstore bedrifter i bygg- og anleggsbransjen får nå beskjed om at de ikke vil bli avskiltet.

Ansatte i små og mellomstore bedrifter i bygg- og anleggsbransjen får nå beskjed om at de ikke vil bli avskiltet. Foto:

Anleggsarbeidere uten høyere utdannelse enn fagbrev, blir likevel ikke utestengt.

DEL

Det ble utfallet av møtet mellom kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og anleggsbransjen mandag ettermiddag.

– Dette er den beste julegaven arbeidsgiverne i anleggsbransjen i Distrikts-Norge kunne ha fått. Mange entreprenører har vurdert å selge maskinene og legge ned hvis de ikke hadde fått gjennomslag for å fortsette, sier Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bransjen reagerer

Stridens kjerne har vært regjeringens utdanningskrav. Fra 1. juli neste år skulle alle større jobber i anleggsbransjen være forbeholdt firmaer som har ansatte med teknisk fagskole eller ingeniørutdannelse. Bransjen har tatt til motmæle og påpekt viktigheten av å anerkjenne praktisk erfaring. Det har kommunalministeren nå gjort.

Sanners beskjed til bransjen er at han nå har valgt å forlenge overgangsordningen for utdanningskrav, som ble vedtatt i februar 2016, til 1. januar 2020. I løpet av denne tiden skal et ekspertutvalg se på verktøyet som myndighetene har for å sikre god byggekvalitet og arbeidet mot useriøse aktører.

Gledens dag

– Det er veldig gledelig at vi nå ikke blir avskiltet fra 1. juli neste år, sier entreprenør Bent Aasli, som representerte alle små og mellomstore bedrifter i MEF i møtet med statsråden. Det er cirka 2.000 i tallet. Maskinentreprenør og TV-kjendis Lothepus, som selv driver et grave- og anleggsfirma, var blant dem som sto i faresonen.

– Dette har vi kjempet for i mange år. Vi kan nå fortsette vår praksis og jobbe som før. Det betyr at realkompetansen fortsatt vil gjelde. Det er også det viktigste budskapet vårt. Vi har fått synliggjort konsekvensene og blitt hørt, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Beskjeden fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ble godt mottatt av entreprenør Bent Aasli.

Beskjeden fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ble godt mottatt av entreprenør Bent Aasli. Foto:

Dette er den beste julegaven arbeidsgiverne i anleggsbransjen i Distrikts-Norge kunne ha fått.

Julie Brodtkorb, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF)

Les også: SSB spår flere private jobber

Ser nytt på godkjenning

Hvis regjeringen ikke hadde anerkjent den praktiske erfaringen, ville firmaer uten ansatte med høyere utdannelse enn fagbrev blitt utestengt fra alle oppdrag i tiltaksklasse 2 og 3. Det tilsvarer større og teknisk avanserte jobber i bransjen.

– Vi har sammen med næringen en felles interesse i å bekjempe arbeidslivskriminalitet og fremme kvalitet i bygg og anlegg. Så har det vært diskusjon rundt kvalifiseringskravene og hele ordningen i 20 år. Derfor ser vi behovet for å se på sentral godkjenning på nytt, setter ned et ekspertutvalg og får til en overgangsordning. På den måten vinner vi litt tid og finner de verktøyene som alle har tillit til, sier Sanner til ANB.

Anleggsbransjen har forholdt seg til de samme kvalifikasjonskravene i 20 år, men de har blitt praktisert ulikt.

– Det vi gjør nå er å skape forutsigbarhet samtidig som vi gir oss selv litt rom for å se på systemet, forklarer Sanner. (ANB)


Artikkeltags